Rozhledna na Hraničním vrchu má dva ocelové sloupy propojené ve výšce 25 metrů lávkou

28. červenec 2019

Rozhledna se dvěma věžemi a můstkem uprostřed – to je rarita, která je už osmým rokem turistickým lákadlem Města Albrechtice nedaleko Krnova na severní Moravě. Při dobré viditelnosti jsou z ní vidět Jeseníky, Beskydy, polské příhraničí a někdy dokonce i Tatry.

Základ netypické rozhledny tvoří dvě původně telekomunikační věže, které přestaly sloužit svému účelu. Namísto zbourání je město za pár korun odkoupilo, přibližuje zrod rozhledny bývalý starosta obce a spoluautor nápadu Luděk Volek: „Hned jsme věděli, že tady postavíme rozhlednu, protože to je dobré místo. Ale chtěli jsme něco, co nemá každý, proto jsme zachovali obě věže.“

Ve výšce 25 metrů nad zemí spojuje věže lávka dlouhá šestnáct metrů. Výletníci tak mají možnost pokochat se výhledem do okolí ze dvou plošin rozhledny. Ta se stavěla s pomocí jeřábu od jara do podzimu roku 2011 a dnes se vyjímá na kopci mezi lesy a loukami v nadmořské výšce 541 metrů.

Základ rozhledny tvoří dvě staré telekomunikační věže

Bez zajímavosti není ani to, že rozhledna Hraniční vrch stojí na samotné česko-polské hranici. „Jen pár metrů od rozhledny je vidět hraniční patník. Naše město má družbu s několika polskými obcemi a vůbec se tady s Poláky hodně kamarádíme,“ dodává s úsměvem bývalý starosta Luděk Volek. Vstup na albrechtickou rozhlednu je bezplatný. Otevřena je celoročně.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.