Rozhlednu Chalupská Štěpánka postavili milovníci historického šermu. Navštívit ji může každý

11. únor 2022

Chalupská Štěpánka. Takový název nese novodobá rozhledna ovšem s historickou podobou u Zemětic nedaleko města Stod na jižním Plzeňsku. A přestože tam nestojí dlouho, dává svým návštěvníkům nahlédnout nejen do širokého okolí, ale i do minulosti.

Manželé Štěpanovských, kterým rozhledna patří, stavbu pojmenovali podle svého příjmení a také místa, kde žijí, tedy Chalupská Štěpánka. „Použili jsme něco, co je našemu jménu blízké, tedy Štěpánka. Ale v Jizerských horách už jedna Štěpánka je, a tak jsme jí nakonec nazvali Chalupská Štěpánka,“ vysvětluje Jacqueline Štěpanovská.

Její manžel se spolu se svými kamarády věnoval historickému šermu a válce Severu proti Jihu. Chtěli si proto zapůjčit nějaký hrad nebo tvrz v okolí, kde by mohli trénovat a pořádat turnaje. „Ale protože jim to nikdo neumožnil, rozhodli se, že si postaví něco svého, staronového. A tak vznikl nápad na rozhlednu. Kromě manžela a jeho kamarádů byl hlavním stavitelem švagr,“ dodává spolumajitelka rozhledny.

Ze svobodných kamarádů tatínky

Když se stavbou začali, byli to všechno svobodní kluci. Ale postupem času se ze všech stali tatínci. A najednou zbývalo času na stavbu čím dál tím míň. „Nakonec už pokračoval hlavně manžel se švagrem, kteří to dotáhli do konečného stadia,“ říká Jacqueline Štěpanovská.

Hotová rozhledna stojí poslední dva roky, její výstavba začala v roce 2015. „Podle toho, jak se stíhalo, přibývala postupně jednotlivá patra. Rozhledna je zděná v kombinaci se dřevem, má dřevěný ochoz a doplňky. Má připomínat římskou hlásku, tedy hlásnou věž. První dvě patra včetně přízemí jsou uzavřena, další dvě jsou naopak pro veřejnost přístupná. K nim vede venkovní dřevěné schodiště,“ popisuje vyhlídkovou věž spolumajitelka.

Nejen krásné výhledy z rozhledny, ale také její bezprostřední okolí láká zejména rodiny s dětmi: „Je tady udělané hřiště se spoustou atrakcí, ohniště, krytý altán, takže je možné schovat se i před nepřízní počasí. Dále je tu postavená eneolitická polozemnice a najdete tady samozřejmě i sociální zázemí,“ uzavírá Jacqueline Štěpanovská.

Spustit audio