Ruské knedlíky Lenky Odvárkové vás dostanou svou překvapivou chutí ukrytou v lehkém kynutém těstě

Ruské knedlíky dle receptu Lenky Odvárkové

Pro recept na ruské knedlíky jsme jeli na západní okraj naší země. Recept si před lety přivezla do Rotavy babička Lenky Odvárkové. Byla volyňskou Češkou, která se vrátila domů a přivezla si předpis na kynuté knedlíky plněné vařeným hovězím masem, vejci a smaženou cibulkou. Je to nečekaná dobrota! 

Ruské knedlíky

Ingredience:

400 g polohrubé mouky

20 g droždí

200 ml vlažné vody

400 g hovězího žebra (nebo jiného předního masa)

4 střední cibule

150 g sádla (+ na promaštění knedlíků)

2 vařená vejce

2 špetky soli

1 lžička pepře

Postup:

Těsto zaděláme z polohrubé mouky, droždí, soli a vody. Vymícháme v hladké těsto, konzistence asi jako na pizzu. Necháme v teple kynout 1 hodinu.

Hovězí žebro i s kostí uvaříme ve slané vodě doměkka. Po té ho vykostíme, nakrájíme na kousky a pomeleme na masovém strojku najemno.

Přidáme uvařená vajíčka, která do směsi protlačíme skrz mřížku na brambory. Cibuli pokrájíme nadrobno a usmažíme v dostatečném množství sádla (hovězí maso je suché) dohněda. Dochutíme 1 špetkou soli a 1 lžičkou pepře.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme válečkem na výšku 2 – 3 mm a vykrájíme kolečka velikosti hrnku. Doprostřed dáme masovou směs. Těsto přeložíme na půl a okraje přitiskneme k sobě. Nakonec použijeme vidličku, jejímiž hroty přitlačíme okraje knedlíků, aby se náplň nedostala ven.

Naplněné knedlíky vložíme do vařící neslané vody a každou stranu povaříme 1 minutu.

Knedlíky po vyndání pomažeme sádlem, ozdobíme osmaženou cibulkou a přidáme kysané zelí.

Lenka Odvárková

S manželem se přestěhovali do starého venkovského stavení v Rotavě na Karlovarsku. Přijali nás s otevřenou náručí v babičkovsky zařízeném interiéru. Před vařením knedlíků jsme se posilnili zelňačkou, a také si jako dárek odvezli zavařené okurky a čerstvě utrženou salátovou okurku ze skleníku.

Recept na ruské knedlíky má Lenka Odvárková od své babičky – volyňské Češky. Takže by se také mohly jmenovat volyňské knedlíky. Ale jméno ruské, jim dala dcera paní Odvárkové, která je považuje za nejlepší jídlo na světě.

Patrik Rozehnal a Lenka Odvárková