Sádloví šneci. Výborná pochoutka na silvestrovský večer
Je to velmi jednoduché a rychlé. Na konci receptu najdete i prémiovou pomazánku, která se nejen ke šnekům perfektně hodí.
- Na těsto: 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 PL cukr
- 2 žloutky
- 20 g droždí
- 50 – 60 g sádla
- sůl
- Na potření: 250 g škvarků
- 70 g sádla
- 1 PL drceného kmínu
- Na potření a posypání: 1 vejce, kmín, sezamová nebo lněná semínka
Klasickým způsobem připravíme kynuté těsto tak, že do mísy prosejeme oba druhy mouky, přidáme v mléce vzešlý kvásek z droždí a cukru, přidáme žloutky, měkké, nikoliv rozehřáté sádlo, osolíme, proděláme a na teplém místě necháme vykynout. Vzniklé těsto je velmi tvárné, dobře se s ním pracuje a rychle na teplém místě vykyne.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme obdélníkový plát, potřeme měkkým sádlem a posypeme nakrájenými škvarky. Ze širší strany pevně srolujeme a nakrájíme na 1 – 1 1/2 cm plátky. Přeneseme je na plech, necháme asi 10 minut odpočinout a pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zvoleným sypáním.
Pečeme v horkovzdušné troubě 15 minut při 200°C do zlatova, v elektrické troubě se spirálami se pečení o pár minut prodlouží. Pečeme ale pokud možno rychle, abychom šneky nevysušili.
A jako prémie rychlá a jednoduchá pomazánka, která se k těmto šnekům hodí: 1 balení tvarohu, 2 Pl lžíce sušených rajčat naložených v oleji, česnek a špetka tymiánu. Vše rozmixujeme a osolíme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.