Staročeská celerová omáčka s kuřecím masem od Ondřeje Zahaluka je výtečnou kopií omáčky ke svíčkové
Staročeská celerová omáčka s kuřecím masem podle receptu babičky Ondřeje Zahaluka z Pardubic je překvapivě jemná a chutná jako svíčková. Je levnější a stejně dobrá. Budete z ní nadšení.
- 600 g kuřecích prs (5 ks)
- 140 g másla
- 1 menší celer (nebo ½ velkého celeru)
- 1 velká cibule
- 15 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- 5 bobkových listů
- 2 lžičky hořčice
- šťáva z ½ citronu
- 1600 ml hovězího vývaru
- 3–4 lžíce cukru
- 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- sůl
- pepř
Postup
Nejdříve očistíme a odblaníme kuřecí prsa. Pak je nasolíme a opepříme z obou stran.
Prsa orestujeme z obou stran dozlatova na 140 g rozehřátého másla v pekáči na plotně. Zatažená prsa vyjmeme z hrnce na talíř.
Do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a posléze i celer pokrájený na malé kostičky. Restujeme asi 10 minut, aby celer byl lehce hnědý a měkký. Pak přidáme do pekáče směs koření a vše promícháme a restujeme dalších 5–10 minut.
Následně stáhneme plamen a přidáme do pekáče hořčici, citron, lehce osolíme a položíme zpátky na zeleninu orestované kuřecí maso. Zalijeme horkým vývarem, přikryjeme a dáme péct do trouby. Pečeme při teplotě 200 °C cca 1,5 až 2 hodiny.
Poté vyndáme maso a koření, a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud bychom chtěli získat velmi jemnou omáčku, můžeme jí ještě po rozmixování propasírovat.
Na závěr přilijeme smetanu a dochutíme cukrem, citronem a hořčicí.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo celozrnnými těstovinami.
Ondřej Zahaluk
Celerovou omáčku s masem vařívala jeho babička. Pan Zahaluk si recept vyladil podle svého a zvolil kuřecí prsa. Doporučil by ještě například krůtí nebo králičí maso.
Vaří často a rád, dokonce si vytváří průběžně svou vlastní internetovou kuchařku a na obědy k němu ráda chodí i sousedka. Bydlí v pěkném dřevěném „finském“ domku, který kdysi postavili pro dělníky z blízkých Pardubic. Dnes je to pohodové místo, které dýchá severskou pohodou. Bylo tam příjemně.