Stropnický vodopád v Tereziině údolí u Nových Hradů je krásný v každém ročním období

21. listopad 2022

Na dohled městečka Nové Hrady na jihu Čech čeká všechny návštěvníky krásný kout přírody. Na říčce Stropnici objeví totiž úchvatný vodopád. Byl sice vybudovaný uměle, ale jeho výška je úctyhodných patnáct metrů. A půvabný je v každém ročním období. Vede k němu romantická cesta Tereziným údolím.

„V literatuře se hodně píše, že byl zřízen až v roce 1817, ale myslím, že ten údaj je chybný,“ vysvětluje novohradská kronikářka Jitka Šáchová. „Možná v tom roce došlo k nějaké opravě, třeba po některé z povodní, ale určitě tu byl už za života hraběnky Terezie v osmdesátých letech 18. století.“

Hraběnka Terezie Buquoyová-Paarová stojí totiž za parkovou úpravou údolí, které posléze dostalo její jméno. „Já si totiž myslím, že když se z její doby dochoval účet za potrubí k vodopádu, tak musel být i vodopád,“ uvažuje kronikářka, která zároveň působí jako průvodkyně po Novohradsku.

Zřícenina Modrého domu v Terezině údolí

Ani u výšky vodopádu nejsou údaje úplně jednoznačné. Někde se píše, že je deset metrů, jinde dvanáct nebo patnáct, nechybí ani údaj o dvaceti metrech. „Přiznám se, že já jsem to neměřila,“ směje se Jitka Šáchová. „Ale víme, že úplně původně padala voda do umělého jezírka,“ říká a ukazuje na reprodukci historické malby, která zdobí jedno ze zastavení nedaleké naučné stezky. Je na ní vyobrazen vodopád s velkou vodní nádrží v popředí. „Jedna z častých povodní ale hráz jezera protrhla a od té doby tu voda dopadá na kameny u koryta říčky Stropnice. Myslím, že to má také svůj půvab,“ uzavírá.

Terezino údolí se Stropnickým vodopádem je přístupné po celý rok. U dvou vchodů do parkového areálu jsou vybudována záchytná parkoviště, samotné údolí pak protíná několik vycházkových okruhů značené naučné stezky i červená turistická trasa.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.