Sýr Gouda může zrát až rok, krásně voní

Gouda je tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka. Někdy bývá pasován na jeden z nejlepších sýrů světa. Tak jak známe Goudu dnes my, byla poprvé vyrobena v roce 1697. Sýr dostal jméno podle starobylého města ležícího východně od Rotterdamu.

Gouda má jemnou, oříškovou vůni, která je velmi podobná eidamu. Pravá Gouda může být dělána z plnotučného nebo částečně sebraného kravského mléka a zraje od několika týdnů - až po víc jak rok.

Mladší gouda má jemnější vůni. Když zraje déle jak rok, získá čedarovou vůni. Do prodeje přichází ve velkých kolech o váze 4,5 až 5 kg, obvykle pokrytých žlutým voskem. Plátek Goudy musí být pružný, hmota nesmí při ohybu praskat a v bloku sýru po nakrojení nesmí být vidět žádná oka nebo praskliny.

Gouda s bylinkami i bez, mladá, uleželá nebo extra stará – všechny jsou k vidění v muzeu goudy

A teď soutěžní otázka pro její milovníky. Věděli byste, z jakého dnešního státu Gouda pochází?

a) z Francie
b) z Nizozemska

Kdo sází na Francii, bude psát SMS s heslem POCHOUTKY A, kdo je přesvědčen, že Gouda pochází z Nizozemska, napíše POCHOUTKY B. V obou případech přidá za odpověď i své jméno a adresu a pošle na číslo 907 77 04.

Vyhrává ten, kdo bude ve středu všech správných odpověď poslaných textovkou do úterní půlnoci (25. března). Hrajeme o roční předplatné časopisu Gurmet, kde teď najdete třeba i velikonoční tipy na váš stůl.