Tokáň z vepřového masa. Pilíř maďarské kuchyně
Tokáň tvoří jeden ze základních pilířů maďarské kuchyně, vedle paprikáše, guláše a perkeltu. Tokáň se upravuje podobně jako guláš, maso se ale krájí na nudličky přes vlákna. Použitím různého koření, smetany, hub, vína nebo protlaku z rajčat, můžeme dosáhnout nejrozmanitějších obměn.
- 600 g vepřového masa z plece
- 2 cibule, 2 papriky
- 100 g rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 70 g slaniny
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce polohrubé mouky
- mletý pepř, sůl
- vývar
- 1 lžíce sádla
- 200 ml smetany
Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a rozškvaříme. Přidáme maso a prudce opečeme.
Následně přidáme sádlo, najemno nakrájenou cibuli, mletou papriku, mouku, opepříme a osolíme. Promícháme a krátce zasmažíme. Pak podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme.
K téměř měkkému masu přidáme očištěné a na nudličky nakrájené papriky, plátky česneku a rajčatový protlak, dusíme doměkka. Na závěr zalijeme pokrm smetanou a velmi krátce povaříme.
Příloha: těstoviny, vařené brambory, noky apod.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.