Trabant na střeše a bunkr plný retro exponátů. Kryt v Brně je tajuplným výletem do minulosti

28. leden 2023

V centru Brna na Husově ulici stojí civilní protiletecký bunkr s označením 10-Z. A každý zájemce se do něj může přijít podívat. Kryt zaujme už na první pohled trabantem umístěným na střeše vstupní budovy a dává tušit, že v útrobách čeká návštěvníky retroexkurze do minulosti.

Fanoušci retra i vojenští nadšenci by neměli vynechat návštěvu protileteckého bunkru 10-Z, který byl vybudován za protektorátu v samotném centru Brna. V době totality byl utajovaným krytem pro politické představitele města a kraje. Dnes je přístupný široké veřejnosti, která se tak může seznámit s dobovými technologiemi, konstrukcí bunkru i s tím, jak kryt fungoval. Nechybí ani celá řada dobových přístrojů a retro exponátů.

Historie bunkru se začala psát pravděpodobně kolem roku 1944, kdy byl pro německý Luftschutz vybudován protiletecký bunkr v masivu kopce pod hradem Špilberkem se vstupem z Husovy ulice. Měl sloužit pro úkryt až pěti set lidí během náletů a bombardování.

Po válce objekt převzala Československá lidová armáda, která ho přebudovala na protiatomový bunkr s krycím označením 10-Z. Od té doby sloužil jako utajovaný úkryt prioritně pro tehdejší komunistickou nomenklaturu, místní velení Civilní obrany s kapacitou až pět set osob. Objekt byl uveden do provozu v roce 1959, ale kromě několika cvičných poplachů nebyl nikdy využit.

Umývárna dekontaminace

Zajímavá technická památka

V roce 1993 bunkr od armády převzal Magistrát města Brna a ten od té doby chátral. Novou naději pro využití prostor přinesla roku 2014 smlouva magistrátu s obecně prospěšnou společností, která se zasadila o opravy a zpřístupnění bunkru široké veřejnosti.

Lidé dnes mohou obdivovat na svou dobu vyspělé technologie výroby elektřiny, filtrace vzduchu i protiatomových opatření uvnitř uzavřeného objektu. Prohlídkovou trasu tvoří několik zastavení s monitory umístěnými ve starých televizorech, na který běží videoprezentace. K vidění je i původní dieselagregát, filtrační a dekontaminační místnost, telefonní ústředna i rozvodna rozhlasu po drátě.

Prohlídková trasa je doplněna o retroexponáty, jako je kuchyňská lavice či vojenské vybavení

Zvěrstva minulého režimu připomíná v jedné z místností expozice dveří cel smrti z káznice na Cejlu. Na celé prohlídkové trase jsou umístěny retro exponáty, ať už jde o telefony, televizory, rozhlasové aparáty či vojenský materiál.

Otevřeno je každý den kromě pondělí mezi 11:30 a 18:45, kdy si návštěvníci mohou projít kryt samostatně. V 19 hodin jsou pak k dispozici komentované prohlídky bunkru, které obstarávají dva nevidomí průvodci. Na exkurze je však třeba se předem objednat. Pro milovníky zážitků je připravena ubytovací část, oddělená od části veřejné, se sedmdesátkou pokojů s dobovým vybavením.

Spustit audio