Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla vám učarují. Jsou nadýchané, sladké a lehce nakyslé
Tvarohové knedlíky plněné rebarborou jsou od Václava Ségla z Praskolesů na Hořovicku. Knedlíky jsou díky tvarohu lehké a naplněné nezvykle rebarborou se skořicí. Tato kombinace jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem, cukrem a zbytkem ochucené rebarbory.
- Ingredience na 12 knedlíků:
- 250 g měkkého tvarohu z kostky
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžíce cukru
- 50 g másla
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 30 ml mléka
- 4 stonky rebarbory (lepší jsou ty červené)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- Na přelití:
- 100 g (strouhaného) perníku
- 1 lžíce moučkového cukru
- 200 g rozpuštěného másla
Postup
Stonky rebarbory zbavíme listoví, oloupeme silnější slupku a tužší vlákna. Rebarboru nakrájíme na malé kostičky. Spaříme ji horkou vodou, aby změkla a ztratila mírně svou kyselost. V hrnci necháme rebarboru v horké vodě asi půl minuty a pak ji scedíme.
Kostičky spařené rebarbory necháme vystydnout, zlehka je zasypeme mletou skořicí, cukrem a promícháme.
Do mísy vložíme změklé máslo, přidáme 1 vejce a 1 žloutek společně s 1lžící cukru. Prošleháme mixérem s metličkovými nástavci.
Do prošlehané směsi přidáme kostku tvarohu a znovu prošleháme. Pak po částech přidáváme polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Postupně promícháváme, až vznikne vláčné těsto. Pokud je potřeba, přidáme trošku mléka.
Těsto přikryjeme fólií a necháme jej půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě.
Odpočinuté těsto propracujeme na vále a vytvoříme z něj váleček o průměru asi 8 cm. Váleček rozdělíme na 12 kousků. Z každého v dlani uděláme placičku, přivřeme dlaň a do vzniklého důlku dáme 1 lžíci rebarborové náplně. Placku uzavřeme a lehce přimáčkneme, aby se náplň nikde nedostávala ven. Ideální je tenčí vrstva těsta a víc náplně.
Knedlíky zakoulíme. Hodíme do vroucí vody a vaříme 8 minut. Potom je necháme okapat na sítu a podáváme.
Posypeme je strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a zalijeme rozpuštěným máslem.
Václav Ségl
Urodilo se jim hodně rebarbory, tak hledal recept, našel tento, vyzkoušel a knedlíky dělá dodnes. Vyhovují mu, jak jsou nadýchané a chutné.
Pohostil nás přímo královsky. Servíroval polévku z pečených paprik, mísu plnou chlebíčků, a protože prohlásil, že Patrik Rozehnal miluje sladké, upekl a připravil sváteční kremeše a rebarborové řezy s mascarpone. Navíc jsme ochutnali domácí šťávu a na úspěch receptu si připili hruškovicí.
Během volné chvíle jsme se také prošli po nádherně upravené zahradě, která připomíná spíš arboretum ve svahu. O všechny rostliny, keře a stromy se s láskou stará jeho manželka.