U Lomnice nad Lužnicí se můžete projít krajinou plnou rybníků. Cestou uvidíte volavky a čápy

19. duben 2022

Naučná stezka Velký lomnický nedaleko Lomnice nad Lužnicí na jihu Čech je pojmenovaná podle jednoho z rybníků, kolem kterých vede. Nenáročná pětikilometrová trasa nabízí pohledy na malebnou blatskou přírodu, plnou vody, ptactva a zeleně.

„My nemáme stezku, která by byla úplně něčím zázračně výjimečná,“ říká skromně knihovnice z Lomnice nad Lužnicí Marcela Božovská, „ale najdete na ní úžasné přírodní zajímavosti. Můžete pozorovat ptáky, hmyz, uvidíte keře a stromy, typické pro blatský kraj.“

Do Lomnice nad Lužnicí přijíždějí často lázeňští hosté z nedaleké Třeboně a do místního infocentra se přijdou zeptat, co je v okolí zajímavého. „Tak jim odpovídám, že tady u nás je hlavně nádherná příroda,“ usmívá se knihovnice. Samozřejmě ale Lomnice nad Lužnicí nabízí i pamětihodnosti. Mimo jiné v ní najdete několik kaplí a také dva kostelíky.

U toho většího, s gotickými základy, zasvěceného svatému Janu Křtiteli, začíná oblíbená Naučná stezka Velký lomnický, která vede do přírody v bezprostřední blízkosti městečka. Zhruba pětikilometrový vycházkový okruh je pojmenovaný podle jednoho z místních rybníků. „Projdete se nejen kolem Velkého lomnického, ale minete i Malý lomnický a rybník Vydýmač,“ upřesňuje Marcela Božovská.

Ptačí pozorovatelna

Na trase, která vede v jednom okamžiku po povalových chodníčcích a také přes několik lávek, najdete vedle patnácti informačních panelů i dvě ptačí pozorovatelny. Z nich lze nerušeně pozorovat spoustu vodních ptáků. Z těch méně obvyklých druhů třeba rákosníka velkého nebo slavíka modráčka. Zahlédnout ale můžete i volavku a při troše štěstí i vzácného čápa černého.

Stezka prošla v poslední době kompletní rekonstrukcí a je pohodlně schůdná pro všechny věkové kategorie. Je zároveň vedená do kruhu, a tak se návštěvníci vrací zpátky na místo, ze kterého vyšli. A u zmíněného kostela svatého Jana Křtitele nechybí rozsáhlé parkoviště, na kterém je možné zanechat auto.

autor: Filip Černý
Spustit audio