U některých typů bazénů nemusíme před zimou vodu zcela vypouštět. Jak správně zazimovat ten váš?

10. říjen 2024

Je čas zazimovat bazén. Voda je drahá, a proto ji u některých typů bazénů nemusíme zcela vypouštět. Kdy ano a kdy ne a jak postupovat se zazimováním?

„Vodu v nadzemních bazénech necháváme přes zimu v těch bazénech, které mají silnější konstrukci. Většinou vnitřek takového balzénu je foliový a má vnější plechový plášť. Jeho rozebrání je složité. Tak ho necháváme z části napuštěný,“ říká bazénových technik Martin Zikula z firmy v Plzni na Lochotíně.

U lehké konstrukce z plastových trubek, které jsou vyložené folií, doporučujeme celý bazén na zimu vypustit. Vše vysušit a nechat rozebraný bazén i s folií někde v suchu. Ze zapuštěných bazénů vodu ponecháváme, aby se nenarušil skelet nějakým vnějším tlakem (roztátí sněhu, při větších deštích může dojít k průsaku vnější vody a deformaci jeho skeletu). Měl by být napuštěný minimálně z poloviny.

Jak postupovat

  1. Z bazénu odstraníme veškeré nečistoty
  2. Srovnáme pH vody na 7,2
  3. Propláchneme pískovou filtraci
  4. Bazén upustíme pod skimery
  5. Rozebereme bazénovou technologii a postaráme se o to, aby v ní nebyla voda
  6. Pokud možno uložíme technologii na suchém místě
  7. U bazénů s chlorovou chemií přidáme do vody zazimovací roztok, který ošetří vodu proti možnému zkažení
  8. U nezastřešených bazénů přikryjeme vodní plochu zimní plachtou (je silnější než letní, déle vydrží a spousta firem ji dodá na míru daného bazénu)
Bazén přikrytý plachtou

Bazény se slanou vodou

Kdo používá k ošetření vody místo chloru sůl a tzv. solinátor, tam záleží na jeho provedení. Elektrolytické cely vysušíme a uskladníme na suchém místě. Řídicí jednotky uložíme nejlépe na suchém teplém místě.

Podle typu jednotek – u chytřejších se doporučuje je mít i přes zimu připojené k elektrické síti. Většinou mají display a různé možnosti nastavení. Obsahují vnitřní paměť a akumulátor, který ji udržuje v kondici. Tento akumulátor potřebuje pravidelné dobíjení. Bez něj se může poškodit, řídicí paměť se vymaže a servis je potom poměrně drahý.

Zazimovací roztok se do vody u bazénů se slanou vodou také nedoporučuje, protože může obsahovat různé látky, které mohou při oživování bazénu na jaře zkrátit životnost elektrolytické cely a její výměna je pak v ceně řádu několika tisíc korun. Salinita vody je v těchto bazénech kolem 4 promile. Proto se vyplatí předejít silnějším mrazům dilatačními plováky, které jdou běžně koupit a objednat.

Nezapomeňte na PET lahve

V krutých mrazech kromě dilatačních plováků dobře poslouží i klasické PET lahve, které z části naplníme pískem a uděláme tzv. „splávky“, aby se led, který se na hladině může vytvořit, pnul u stran bazénu do plováků a ne do tělesa bazénů.

Z lahví nezapomeňte odstranit etikety. Na bazén o průměru 4 metry jich budete potřebovat 15.

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio