U Stožce si můžete projít Stezku lesních her. A vyzkoušet si život divokých zvířat

10. prosinec 2020

V Národním parku Šumava, v lesích u obce Stožec můžete narazit na vycházkový okruh nazvaný Stezka lesních her. Je určený nejenom dětem, ale všem, kdo si rádi hrají. Na necelých pěti kilometrech trasy, která je značená symbolem puštíka bělavého, čeká na zvídavé návštěvníky 14 interaktivních zastavení.

Úkryt v dutině stromu, altán se zarostlou střechou, stromový telefon nebo chůdové kořeny. To jsou namátkou názvy několika zastavení. Všechna vtipnou formou představují život divokých zvířat, obnovu lesa a význam přirozených procesů v přírodě. Podobná stezka už delší čas funguje na bavorské straně Šumavy, stožecká vznikla v roce 2012.

Stezka začíná ve vesnici jménem Stožec. Jako všude v národním parku platí i zde omezení pro osobní automobily. Sice lze do obce dojet, ale návštěvníci musí nechat auto na kraji vesnice na placeném parkovišti a dál pokračovat po svých. Pro mnohé tak bude určitě příjemnější dorazit do Stožce vlakem. Lokálka z Volar do něj jezdí poměrně často.

V altánu můžete hádat z jakého dřeva je sestaven

Kousek od nádraží se nachází informační středisko Národního parku Šumava, které je podle map výchozím bodem stezky. Fakticky sice začíná až o kilometr dál, ale v centru je možné si opatřit pracovní listy a kromě procházky navíc plnit extra dávku úkolů.

K bráně na začátku stezky, která připomíná vstup do indiánských rezervací, vede vyasfaltovaná silnička podél železniční tratě. Od brány je už stezka značená a vede po lesních cestách a pěšinách. Jsou dobře schůdné, ovšem nikoliv sjízdné pro kočárky. Nicméně celá trasa je nenáročná a v pohodě zvládnutelná i malými dětmi.

autor: Filip Černý
Spustit audio