Uzená kuřecí stehna se švestkovou omáčkou
V tomto jídle jemná chuť masa příjemně kontrastuje s mírně pikantní omáčkou. Je to chutný a lehký pokrm, který potěší.
Suroviny na čtyři porce:
4 uzená kuřecí stehna
250 g sušených švestek bez pecek
200 ml suchého červeného vína
špetka mleté skořice
cca 2 lžíce cukru
šťáva a kůra z dobře omytého citrónu
podle chuti polévkové koření nebo
worcesterská omáčka
sůl
40 g másla
30 g hladké mouky
Postup:
Nejprve do vína namočíme omyté sušené švestky a necháme je nabobtnat.
Uzená kuřecí stehna omyjeme, vložíme do nádoby a zalijeme přibližně 500 ml vody. Přiklopíme poklicí a vaříme cca 15–20 minut.
Měkká kuřecí stehna odložíme stranou. Do vývaru přidáme nabobtnalé švestky i s vínem a necháme je rozvařit. To trvá přibližně 10 minut.
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou přidáme ke švestkovému rozvaru a povaříme zhruba 2 minuty. Potom omáčku prolisujeme, osladíme, ochutíme skořicí, citrónovou kůrou i šťávou, worcesterskou omáčkou nebo polévkovým kořením, osolíme a ještě krátce povaříme.
Před podáváním přelijeme uzená kuřecí stehna omáčkou.
Pokrm podáváme teplý.
Vhodnou přílohou jsou kynuté, bramborové nebo chlupaté knedlíky.
Příprava tohoto jídla trvá přibližně 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka