V ostravském Muzeu potravin a zemědělských strojů si vyzkoušíte interaktivní regál s jídlem

23. leden 2022

Muzeum potravin a zemědělských strojů se jako jedna z poboček Národního zemědělského muzea vyjímá v ostravské Dolní oblasti Vítkovice. V průmyslovém areálu s unikátním souborem industriální architektury láká muzeum otevřené v září 2020 své návštěvníky hned vedle Světa techniky, multifunkční auly Gong nebo Bold Tower.

Návštěvníci v muzeu najdou mimo jiné Depozitář potravin s třicetimetrovým interaktivním regálem, který představuje jednotlivé potraviny i přístupy ke stravě. „Co metr, to jedno téma. Začínáme mikro a marko živinami. Dále jdeme podle základních skupin potravin. Od obilovin, luštěnin, přes vejce, mléčné výrobky až po alkohol. A pak jsou zde i témata, která se dotýkají moderního stravování. Jsou tu prezentovány fast foody, geneticky modifikované potraviny, biopotraviny, potraviny bez obalu a podobně,“ vypočítává ředitel muzea Ivan Berger.

Dále je zde k vidění Galerie českých potravin, věnovaná našim kvalitním domácím a regionálním produktům. Od lahůdek, ovoce, zeleniny, až po maso, mléko, mléčné výrobky, nápoje i pekárenské a cukrářské výrobky.

V atraktivním prostoru původních průmyslových hal se nachází také Expozice zemědělské techniky, ve které si návštěvníci mohou prohlédnout průřez největší sbírkou zemědělských strojů v České republice. Mimo jiné traktory, stroje na zpracování píce či stroje na zpracování obilovin.

Expozice zemědělských strojů

Vedle stálých expozic zve muzeum také na krátkodobé výstavy, tematické akce, ochutnávky i na lektorské programy. Muzeum potravin a zemědělských strojů v Ostravě má dveře otevřené po celý rok, denně od 10 do 18 hodin.

Spustit audio