V prosinci je ideální zahájit udržovací řez nejrozšířenějších ovocných stromů a sklízet kapustu nebo mangold

7. prosinec 2023

Letošní zima nám sice už nadělila pěkně naducanou sněhovou peřinou, pod kterou se zahrada ukládá k zimnímu spánku, ale není to tak každou zimu. Ale ať už se sněhem nebo bez něj, zahrádkář má pořád co dělat.

V prosinci je ideální zahájit udržovací řez nejrozšířenějších ovocných stromů – jabloní a hrušní. Je to řez, který má udržet strom v optimálním stavu, takže se vyřežou větve nemocné a suché, pak vlky – silné a kolmo rostoucí výhony, které neposkytují úrodu a korunu jen zbytečně zahušťují a zatemňují, stejně jako větve křížící se a směřující dovnitř koruny. Větve vyřezáváme na vnější očko, aby nový letorost směřoval z koruny ven.

Mangold

Pilný a prozíravý zahrádkář si v sezóně napěstoval zeleninu, kterou je možné sklízet ještě v zimě – například růžičkovou kapustu, řapíkatý mangold, kadeřávek. A asi jen na málokteré zahradě chybí pažitka. Tu je možné vyrýt – třeba jen část trsu, umístit do květináče se zeminou a přenést do bytu.

Pažitka nastartuje vegetaci a my máme postaráno o čerstvou nať, estetický a hlavně zdravý doplněk polévek nebo pomazánek.

Oblíbená tvarohová pomazánka posypaná pažitkou
Spustit audio