Ve Frymburku na břehu lipenské přehrady uvidíte Svět pod hladinou. Čekají vás stovky druhů ryb

5. duben 2023

Vodní nádrž Lipno na Šumavě je vyhlášeným rájem rybářů. Nemusíte ale nutně propadnout rybaření, abyste si u největší české přehrady do sytosti užili ryb. Stačí se na jejím břehu zastavit v městečku Frymburk. V jednom z tamních hotelů se nachází stálá expozice nazvaná Svět pod hladinou.

„Ročně expozicí projde na čtyřicet až padesát tisíc návštěvníků,“ říká Bořivoj Vágner, generální manažer frymburského Wellness Hotelu. Sestupujeme spolu do hotelového suterénu, ve kterém našla útočiště atrakce, která s ubytováním nemá nic společného. Jmenuje se Svět pod hladinou a tomu, kdo ji navštíví, nabízí unikátní pohled na obyvatele vodní říše.

Sladkovodní i mořské ryby a paryby, dravé i býložravé, ochočené i divoké, to všechno je k vidění v expozici, která v současnosti zabírá kolem sedmi set metrů čtverečních. „Plánujeme, že ji zhruba o třetinu rozšíříme, rádi bychom pro děti vytvořili mořské dotykové akvárium, ve kterém by si mimo jiné mohli pohladit malé rejnoky,“ přibližuje Bořivoj Vágner plány pro nejbližší období. Už teď má velký úspěch u malých návštěvníků nádrž s ochočenými kapry. Stačí natáhnout ruku nad hladinu a ryby samy připlouvají v očekávání pamlsku.

„Máme tu ale i další zajímavosti,“ upozorňuje Bořivoj Vágner na vitrínu nedaleko vchodu. „To jsou zkameněliny živočichů, kteří žili v moři na našem území. Jsou sesbírané hlavně v okolí Prahy, tahle je třeba z Brandýsa nad Labem,“ ukazuje na jednu z vystavených fosilií. „Nebo tady toho se můžou děti dotknout a zjistit, jaká je na omak žraločí kůže,“ říká v další místnosti, kde je vystavený vypreparovaný kladivoun.

Svět pod hladinou, ve kterém můžete zblízka pozorovat, jak žijí ryby nejen v našich řekách, ale třeba i v amazonském pralese nebo na korálovém útesu, je otevřený po celý rok, po všechny dny v týdnu. 

autor: Filip Černý