Vychytané pouťové koláče Marie Syrovátkové z Českých Budějovic vylepšuje sníh z bílků
Velkých pouťových koláčů přes celý plech upekla Marie Syrovátková z Českých Budějovic už stovky. Jejich těsto je vylepšené přidáním sněhu z bílků. Koláče jsou nadýchané a jejich povrch bohatě pokrytý tvarohovou, makovou a povidlovou náplní. I díky nim, by pouť měla být každý týden.
Pouťové koláče
Ingredience na 13 velkých koláčů:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
1 špetka soli
200 cukru
50 g droždí
400 ml mléka
250 g másla
1 lžíce oleje
1 lžíce sádla
5 vajec
citronová kůra z 1 citronu
1 vanilkový cukr
1 lžička rumu (nebo rumové tresti)
náplně – tvarohová, povidlová, maková
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí dáme do 400 ml teplého mléka, přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku polohrubé mouky a necháme v teple kynout.
Do zadělávací mísy dáme povolené máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, lžíci oleje, lžíci sádla (těsto bude vláčnější), citronovou kůru a rumovou tresť (je víc aromatická než rum). Vše utřeme v robotu do pěny.
Do ní pak přidáme oba druhy mouky, špetku soli, vykynutý kvásek a opět zpracujeme v robotu.
Nakonec přidáme do těsta sníh z 5 vajec a těsto znovu lehce promícháme. Přidaný sníh je „vychytávka“, aby koláče byly nadýchané. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout v teple asi 1 hodinu.
Z vykynutého těsta nakrájíme 13 kousků o váze 170 g, které vytvarujeme do bochánků a jednotlivě položíme na pečící papíry, které vystřihneme do kruhu podle dortové formy. Každý bochánek tak kyne na svém pečicím papíru 15 - 20 minut.
Bochánky postupně rozválíme válečkem, aby pokryly celý papírový kruh, a ještě necháme kynout dalších 15 minut.
Okraje koláče pomažeme rozšlehaným vejcem. Po té zdobíme koláče střídavě náplněmi v cukrářských sáčcích se širokou špičkou. Náplně jsou – povidla, tvaroh, mák. Pokryjeme tak celou plochu koláče. Ozdobíme rozinkami a plátky mandlí.
Pečeme při 180 °C asi 15 minut dozlatova.
Tvarohová náplň:
Ingredience:
1,25 kg tvarohu tučného (ne vaničkový)
4 vejce
200 g cukru
3 lžíce smetany ke šlehání
1 sáček vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžička rumu
1 pudinkový prášek (vanilkový)
Postup:
Nejdříve utřeme tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový cukr, smetanu ke šlehání, citronovou kůru a rum. Potom vyšleháme z bílků sníh a spolu s pudinkovým práškem zlehka vmícháme do tvarohové směsi. Díky pudinkovému prášku bude náplň dobře držet na koláči.
Povidlová náplň
Ingredience:
2 kg povidel
1 lžíce mleté skořice nebo skořicového cukru
1 panák rumu
na zahuštění nastrouhaný perník
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady, aby vznikla hladké směs. Pokud by byla příliš řídká, můžeme na zahuštění použít strouhaný perník.
Maková náplň
Ingredience:
1 kg mletého máku
250 ml mléka
150 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce rumu (může být)
4 lžíce strouhaného perníku
na zahuštění trochu povidel (mák je vláčnější)
Postup:
Mák svaříme s mlékem a cukrem. Přidáme rum dle chuti a trochu povidel. Náplň pak bude vláčnější a půjde lépe vytlačit z cukrářského pytlíku. Pro zahuštění můžeme použít strouhaný perník.
Marie Syrovátková
Přivítala nás domácí ořechovicí, kterou dělá z nezralých ořechů se slupkou, které sbírá v červnu na sv. Jana. Pohostila nás i obědem. Podávala se pečená domácí kachna s červeným zelím a solamylovými knedlíky.
Pekli jsme tentokrát v kuchyni s nádherným výhledem na zámek Hluboká, ale i elektrárnu Temelín. Při pečení jsme si užili spoustu legrace.
Recept na pouťové koláče si přivezla ze svého rodiště z Klatov. Recept má od své maminky, která je pekla, co si pamatuje. Ona sama jich peče každý rok pár desítek.