Výletní restaurace Komáří vížka, kde máte neopakovatelný výhled v ceně

Celé léto vás chceme inspirovat k návštěvě turisticky zajímavých míst, kde myslí i na dobré jídlo a pití. Fenoménem v Českých zemích jsou už od 19. století výletní restaurace. My vám několik zajímavých v průběhu prázdnin představíme. Napoprvé vyrazíme na sever Čech na Komáří vížku.

Tamní výhled oceňovali i takoví znalci, jako cestovatel Alexandr Humboldt nebo jako básník J. W. Goethe, který sem zajížděl při pobytu v nedalekých lázních Teplice. Není tedy divu, že už roku 1857 k původní zvonici přistavěli výletní restauraci, která – s další novější přístavbou – slouží dodnes. Ta zvonice na vrcholu stála od poloviny 16. století, u ní malý domek a kozí chlívek. Stabilně v něm bydlel někdo z vysloužilých horníků a jeho povinností bylo zvonit ráno začátek fárání a večer pak konec díla. V okolí se totiž těžila cínová a později i měděná ruda.

A kde jsou ti komáři?

Díky nadmořské výšce (802 m. n. m.) a stálému svěžímu větříku nebo i silnému vichru je jich tam pomálu, do názvu se dostali omylem nebo spíše souzvukem – Němci totiž horu nazývali Mückberg – později se tam vloudilo Mücken… Mückenberg a Komáří hůrka byla na světě. Silueta zvonice pak vedla k současnému názvu Komáří vížka, věžička.

Komáří vížka

Výletní restaurace

Posledních sedm roků z těch úctyhodných 157, během kterých už tamní restaurace stojí, ji vlastní David Stifter. Patří k těm majitelům, které běžně uvidíte v provozu – většinou stojí ve výčepní zástěře za pípou. Výčep je jeho chlouba. Pivo je chlazené až k pípě, která má klasickou českou technologii.

Další věcí, na které si David Stifter zakládá, je čerstvost surovin – žádné mražení, kupuje čerstvé maso, čerstvé ryby, v sezóně i zvěřinu. V letním čase přijde i na ovoce pro moučníky – dělají pak palačinky, štrúdly koláče – všechno se peče na místě. V nabídce je česká klasika – což ocení jak domácí, tak němečtí turisté, kterých bývá dokonce víc.

Specialita na vrcholu

Prim hraje svíčková, vepřová, guláše, ale na přání připraví i steaky nebo řízky. Jako specialitu mají na Komáří vížce Krušnohorskou směs s bramboráčky – minutkově upravené různé druhy masa s uzeninou, zeleninou a houbami. Jen pozor na bramboráčky – ty vížecké přerostly lívanečníkovou pánev a velikostí se blíží dezertnímu talířku.

Krušnohorská směs

Turistika

Komáří vížka poskytuje také ubytování a je skvělou křižovatkou mnoha turistických i cyklistických tras – můžete si vybrat podle vlastní zdatnosti, v zimě jsou tu pěkné běžecké trasy a sjezdovka, pokud tedy napadne sníh. Dole v městečku Krupka můžete navštívit muzeum, rekonstruovaný hrad a nahlédnout do staré štoly svatého Martina. V tamní části Bohosudov stojí nádherný barokní chrám z dílny slavných Broggiů, projít můžete Příhraniční naučnou hornickou stezku Krupka – Dubí – Cínovec – Altenberg - Geising a v neposlední řadě je lákadlem skoro 2,5 km dlouhá lanovka, dnes chráněná jako kulturní technická památka.