Za kvalitní českou žvýkačkou stála obchodní loupež až v samotné Americe

Žvýkačky podle vědců zlepšují koncentraci a paměť. Kdo žvýká, je prý chytřejší. Žvýkání vám navíc pomůže se udržet a neplakat, když už máte „na krajíčku“. Dnes snad není země, kde by lidé nežvýkali. Na území Čech se první žvýkačka dala koupit už na začátku 20. století.

Velimská továrna

Za historií první české žvýkačky se musíme vydat do Velimi. V roce 1869 tam založili bratři Szalatnayové továrnu na cukrovinky a surogáty (náhražky kávy). Lidé se jim nejdřív smáli, když zjistili, že si vyhlídli místo plné bažin, ale všichni pak rádi mlsali. Jejich podnikání se dařilo. Nápad vyrábět i žvýkačku se objevil až v době, kdy tito majitelé prodali podnik panu Adolphu Glaserovi. Tomu se do rukou dostaly i novinové zprávy o amerických žvýkačkách. A co udělal? Naplánoval podraz!

Velká žvýkačková loupež

Asi nejznámější Wrigley's žvýkačka s příchutí máty

Pan Glaser vyslal svého důvěrníka do Ameriky, aby přivezl nazpět tajnou recepturu od firmy Wrigley. V roce 1902 tak byla v Los Angeles ukradena střežená technologie. Českého agenta tam totiž zaměstnali nejdřív jako nosiče beden, později i jako míchače gumovníkové směsi. Trvalo mu celé čtyři roky než zjistil, co potřeboval a pak se pod záminkou rodinných problémů vrátil do Čech. Na světě byla asi nejslavnější česká obchodní krádež.

... a první česká žvýkačka

Kdy byla vyrobena ta vůbec první žvýkačka, se dodnes přesně neví. Ale podle dochovaných dokumentů i dobových reklam v tisku se můžeme domnívat, že v roce 1903 se už v Rakousko-Uhersku žvýkalo. První česká, a vlastně i evropská žvýkačka, se jmenovala Ricy. Prodávala se v plechových krabicích za 2 nebo 10 haléřů. Jednotlivé kousky byly obalené v cukru a zabalené v papíru.