Zajíc s černou omáčkou je stoletou klasikou z rodiny Zuzany Kučerové z Prahy
Zajíc s úžasnou černou omáčkou dosladka od Zuzany Kučerové z Prahy vás překvapí dvakrát, jednak svou vyváženou chutí, ale i přílohou v podobě vánočky. Můžete si ho samozřejmě dát i s houskovým knedlíkem. Zkuste a rozhodněte, co je lepší.
- 1 zajíc (může být i králík)
- Na vývar:
- 1,5 litru vody
- 1 větší mrkev
- 1/3 celeru
- 2 petržele
- ½ cibule
- 1 lžička soli
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička nového koření
- 5 snítek čerstvého tymiánu (může být ½ lžičky sušeného)
- 5 bobkových listů
- Na omáčku:
- 450 g švestkových povidel
- 100 g perníku na strouhání
- 100 g sušených švestek
- 1 lžíce rozinek
- 1 hrst spařených a oloupaných mandlí
- 1 citron
- cukr na dochucení
Postup
Králíka/zajíce naporcujeme na větší kusy, omyjeme, odblaníme a vložíme do hrnce se studenou vodou (1,5 l). Přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou nahrubo, koření a necháme vařit do změknutí 60–90 minut.
V malém rendlíku spaříme během 2–3 minut v horké vodě mandle se slupkou. Mandle scedíme a oloupeme je.
Měkké maso vyndáme, vývar scedíme a zeleninu vyhodíme. Polovinu vývaru nalijeme do hrnce a rozmícháme v něm povidla. Pak směs přivedeme k varu a zahustíme ji strouhaným perníkem. Vytvoří se hustá omáčka.
Během vaření přidáme rozinky, mandle, švestky a citron. Povaříme asi 20 minut minut. Podle potřeby přilijeme vývar a dochutíme. Maso vrátíme před koncem do omáčky, aby se prohřálo. Z omáčky vyndáme citron.
Podáváme s knedlíkem nebo s vánočkou, podle chuti.
Zuzana Kučerová
Zajíce s černou omáčkou vařila už babička paní Kučerové, která se narodila v roce 1908. Po ní zdědila recept maminka paní Kučerové a po její smrti ji vaří sama. Je to jejich rodinný poklad, který se občas naděluje i jako dárek pod stromeček. Dědeček paní Kučerové jedl tuto omáčku s vánočkou místo houskového knedlíku.
Přivítala nás s úsměvem v bytě nad hasičskou zbrojnicí v Praze 6 – Suchdole. Její manžel byl léta členem sboru dobrovolných hasičů a ona zas dělala porotkyni na hasičských soutěžích. Na ruch pod bytem už si dávno zvykli.
Fotky soutěžního receptu jsme pro vás pořídili na její zahrádce v kolonii naproti jejímu bydlišti.