Zelňačka od Vladislava Chaloupka je chuťově vyvážená a přitom bez klobásy, která tam vůbec nechybí

Říká se, že polévka je lék a tahle má grády. Krásně klouže do krku a pohladí žaludek. Na poměru chutí pracoval Vladislav Chaloupek ze Srb mnoho let, než polévku dovedl k dokonalosti. A podle něj není potřeba do ní dávat ani klobásu. Vyzkoušejte a ochutnejte tu správnou esenci červené zelňačky.

Ingredience
  • 2,5 litru silného hovězího vývaru
  • 300 g cibule
  • 300 g anglické slaniny
  • 50 g sádla
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 500 g brambor
  • 600 g pokrájeného zelí
  • šťáva ze 2 sklenic kysaného zelí
  • 3 vrchovaté lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • špetka kajenského pepře
  • 8 stroužků česneku

Postup

Předem si připravíme silný hovězí vývar.

Cibuli nakrájíme na kousky a vložíme na pánev s rozpáleným sádlem. Když cibule zesklovatí, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a oboje orestujeme dozlatova.

Potom vše zaprášíme mletou paprikou, zamícháme a krátce zarestujeme. Ihned zalijeme několika malými naběračkami vývaru a provaříme.

Směs přesuneme do velkého hrnce a zalijeme zbytkem vývaru.

Pokrájíme zelí a společně se šťávou z nakládaného zelí přidáme do hrnce. Polévku to okyselí. Abychom to vyvážili, přidáme cukr.

300 g brambor nakrájíme na malé kostičky (asi jako slaninu), přidáme do hrnce a 10 minut povaříme.

Česnek oloupeme a propasírujeme, přidáme mletý pepř, kajenský pepř a na zahuštění použijeme zbytek brambor, které nastrouháme na jemnou pěnu na jemném struhadle. Vše provaříme 5 minut. Na závěr osolíme.

Podáváme se smetanou a čerstvým chlebem.

Vladislav Chaloupek

Tuhle zelňačku vaří už dlouhá léta. Postupem času ji ale pořád vylepšoval, protože zjistil, že mu tam vždycky něco chybí. Nejvíc záležet si dal na vychucení polévky, a v tomto poměru opravdu stojí za to.

Přivítal nás ve dveřích za zvuků chodských dud, na které hrál a potom nabídnul ten den vlastnoručně upečený chléb se solí. Byl vynikající. Užili jsme si to opravdu bohatě.

Patrik Rozehnal a Václav Chaloupek
autoři: Patrik Rozehnal , djo