Židé v diaspoře

7. leden 2018

Fotografická kniha Židé v diaspoře dává nahlédnout do autentických židovských komunit. Ohlédneme se za rokem 2017, který byl pro Izrael rokem úspěšným. Pozveme do kina na izraelský film Cukrář.

Fotografická kniha Židé v diaspoře dává nahlédnout do autentických židovských komunit v Čechách, na Moravě, ale též na Ukrajině nebo v Anglii. Židé v diaspoře - tak zní název této letos vydané knihy fotografií šternberského rodáka Jindřicha Buxbauma. Muž z tradiční moravské židovské rodiny v ní zúročil sedm let fotografování obrazů ze života Židů v českých městech, ale i v Kyjevě nebo třeba Londýně. Publikací s ním listovala Martina Pouchlá.

O Izraeli se média většinou zmiňují jen v souvislosti s blízkovýchodním konfliktem. Zaniká přitom, jak nesmírně úspěšná země to je. Více Leo Pavlát.

Do českých kin právě přišel izraelsko-německý film Cukrář, který nabízí netradiční příběh o lásce a smrti milované osoby. Celovečerní debut režišéra Ofira Raula Graizera sklidil dlouhé ovace vestoje už při své světové premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a zaujal i ekumenickou porotu. S režisérem filmu natáčela Jana Šustová.

Z izraelského filmu Cukrář

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio