80 let od transportů z Kladna, židovské restituce v Lotyšsku a znalec kabaly Gershom Sholem

20. únor 2022

Kladno si připomene své židovské obyvatele. Lotyšsko přijalo zákon o židovských restitucích. Ohlédneme se také za nejdůležitějším znalcem kabaly.

Kladno si připomene 80 let od transportu židovských obyvatel

Nedaleko Prahy leží město, které spojujeme hlavně s hokejem a těžbou uhlí. Méně známou kapitolu své historie si Kladno připomene v následujících dnech. Uplyne totiž 80 let od chvíle, kdy transportem odjelo 1623 Židů z Kladenska. V únoru roku 1942 tak zanikla tamní židovská obec a už se nikdy neobnovila. Přesto, nebo možná právě proto, zde proběhne celá řada vzpomínkových a kulturních akcí. Anna Jurečková se do Kladna vydala s předstihem, aby tam pohovořila s archivářkou a publicistkou Irenou Veverkovou.

Jaká je historie Židů v Kladně? Jaké akce se tam budou konat? A komu budou odhaleny Kameny zmizelých? Poslechněte si příspěvek Anny Jurečkové.

Lotyšský zákon o židovských restitucích

Kompenzace za ukradený majetek a finance na obnovu židovského života, který téměř vymazala druhá světová válka. To by měl přinést nový restituční zákon, který nyní jako předposlední země Evropy přijalo Lotyšsko. Tamní parlament zákon schválil v době, kdy už téměř žádní přeživší nežijí. A obsahuje i jedno nepravdivé tvrzení, jak ukazuje v následujícím příspěvku Gita Zbavitelová.

Jak se Lotyši podíleli na vyvražďování Židů za 2. světové války? Nese Lotyšsko „odpovědnost za holokaust“? A která evropská země jako jediná zatím restituční zákon ještě nepřijala? To vše prozrazuje Gita Zbavitelová.

40 let od smrti profesora mystiky

Kabala získala v posledních desetiletích řadu romantických příznivců, dokonce i z řad celebrit. V pondělí 21. února uplyne 40 let od smrti muže, který jako první začal zkoumat kabalu vědecky. Gershom Scholem se také stal prvním profesorem židovského mysticismu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Medailon jednoho z nejvýznamnějších židovských učenců 20. století přináší Leo Pavlát.

Proč Sholema zaujala právě židovská mystika? A napsal i něco o Praze?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio