Autorka vítězného receptu Pochoutkového roku 2020 na zelné šlíšky Iveta Podlucká plakala dojetím

6. prosinec 2021
Hlavní cenu Pochoutkového roku 2020 získala Iveta Podlucká z Veselí nad Moravou za zelné šlíšky

Vítězem Pochoutkového roku 2020 se staly jednoduché, chuťově výrazné a zároveň vynikající zelné šlíšky, které upekla Iveta Podlucká z Veselí nad Moravou. O vítězi rozhodla porota této kulinářské soutěže – herečka Naďa Konvalinková a šéfkuchaři Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík.

O vítězství se letos utkalo celkem 30 nejrůznějších receptů z celé naší země. Týden, co týden vybírala porota po jednom z receptů, které posluchači zasílali poštou na adresu Českého rozhlasu nebo přes formulář na stránce www.pochoutkovyrok.cz. Moderátor soutěže Patrik Rozehnal pak vyrážel se svým týmem za posluchači přímo k nim domů, aby vybrané recepty společně uvařili, natočili a nafotili.

Za posluchači ujeli přes 9 000 kilometrů a navázali přitom blízká přátelství. Všechny odvysílané recepty jsou k dispozici v psané formě, na fotografiích i v krátkých videoreceptech na internetové stránce pořadu www.pochoutkovyrok.cz. V průběhu roku je na webu a sociálních sítích vidělo přes 2,5 milionů lidí.

Vítězný posluchačský recept

V průběhu listopadu mohli návštěvníci stránek www.pochoutkovyrok.cz také hlasovat pro některý z 30 soutěžních receptů. Svým hlasováním rozhodli, že posluchačskou cenu letos získala Maria Kocjanová z Hořepníku na Vysočině za králíka na smetaně s kluzky.

Čtěte také

Recept na králíka se smetanovou omáčkou a bramborovými knedlíky zvanými „kluzky“ dělá podle receptu své maminky. Ta ho zase získala od své maminky. V rodině je to velmi oblíbený recept a omáčce se prý říká „božská“. Vítězství mezi posluchači ji přineslo poukázku na nákup kuchyňských spotřebičů od společnosti MORA v hodnotě 15 000 korun.

V rámci finále Pochoutkového roku 2020 také porota vylosovala ze všech 20 000 hlasujících jednoho vítěze. Stala se jím Květoslava Petrželková, která získala poukázku v hodnotě 10 000 korun na nákup kuchyňských spotřebičů. Moc gratulujeme a děkujeme zároveň všem, kteří se letošního hlasování účastnili.

V průběhu finále Pochoutkového roku 2020 pak porotci soutěže Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík oznámili, komu se rozhodli udělit tři hlavní ceny. Předat poukázky na nákup kuchyňského vybavení od společnosti MORA a oznámit výsledky se vydal přímo domů k vybraným soutěžícím moderátor Patrik Rozehnal.

Třetí místo Pochoutkového roku

Čtěte také

Na bronzovém místě se umístila Vlasta Canová z Jihlavy se svým receptem na králíka. Pojmenovala ho mican nejmilejší. Jde o pečeného králíka se šalotkami, houbami, zalitého vývarem a bílým vínem. Recept našla kdysi v jednom kalendáři a léta ho peče svojí rodině s velkým úspěchem.

Cenila si už samotné účasti v soutěži, proto ji vítězství příjemně zaskočilo. Za třetí místo obdržela poukázku na nákup kuchyňského vybavení od společnosti MORA v hodnotě 20 000 korun.

Na třetím místě se umístila Vlasta Canová z Jihlavy se svým receptem na králíka

Druhé místo Pochoutkového roku

Čtěte také

Stříbrnou pozici obsadila Bohdana Rosenbergová z Přemyslovic na Hané, která upekla mouřenína v košili. Jde o vláčný sladký dezert z kakaového korpusu s jablky, který je skrytý pod vrstvou šlehačky s meruňkovou marmeládou a strouhanou čokoládou. Recept získala od svého spolužáka už na základní škole. Od té doby ho peče rodině, přátelům i kolegyním v práci.

Při předání ceny se přiznala, že se jí dokonce zdálo, že s receptem stanula na stupních vítězů. Proto pak vzkázala, ať lidé snům věří. Za sladkého mouřenína získala v soutěži poukázku na nákup kuchyňského vybavení od společnosti MORA v hodnotě 25 000 korun.

Druhé místo obsadila Bohdana Rosenbergová z Přemyslovic na Hané

První místo Pochoutkového roku

Hlavní cenu Pochoutkového roku 2020 získala Iveta Podlucká z Veselí nad Moravou za zelné šlíšky. Jedná se o šišky z nakrouhaného čerstvého zelí, nejdříve uvařené a pak zapečené s cibulkou a slaninou. Porota ocenila nápad, jednoduchost a univerzální použití. Šlíšky si můžete dát jako samostatné jídlo i jako přílohu k masu. Recept získala od své spolužačky ze základní školy už v dětství. Od té doby je doma s oblibou peče a mají vždy úspěch.

Čtěte také

Vítězství ji zcela zaskočilo. Nemohla v něj uvěřit, přeskakoval jí hlas a draly se slzy do očí. Byla zároveň dojatá, překvapená i šťastná. Za své vítězství si odnesla poukázku na nákup kuchyňského vybavení od společnosti MORA v hodnotě 30 000 korun.

Nový ročník Pochoutkového roku

Pochoutkový rok 2020 se uzavřel díky finále, které odvysílaly všechny regionální stanice Českého rozhlasu v neděli 6. prosince. Také tento ročník se setkal s velkým úspěchem a ohlasem, proto se porota rozhodla pokračovat a vyhlásit Pochoutkový rok 2021.

Do pátého ročníku této kulinářské soutěže se můžete se svými tradičními a oblíbenými rodinnými recepty přihlásit už teď – buď prostřednictvím formuláře na webu www.pochoutkovyrok.cz nebo poštou na adresu: Český rozhlas – Pochoutkový rok, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Ať žije Pochoutkový rok 2021!

Spustit audio

Partneři