Božská omáčka s králíkem, tak říká Maria Kocjanová svému králíkovi na smetaně s kluzky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Králík na smetaně s kluzky od Marie Kocjanové

Za dalším soutěžním receptem jsme se vydali do obce s krásným českým názvem Hořepník na Vysočině, kde bydlí Maria Kocjanová. V její rodině se už po generace vaří králík na smetaně s lehoučkými bramborovými knedlíky zvanými kluzky. Je to dokonalá kombinace.

Králík na smetaně s kluzky

Ingredience na 4 porce:

4 králičí stehna
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
½ lžičky mleté sladké papriky
1 lžička soli
½ lžičky mletého pepře
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře celý
500 ml vody nebo vývaru
100 ml smetany ke šlehání (33% tuku)

Na knedlíky:

1 kg brambor
250 g solamylu
1 lžička soli
1 lžíce másla
1 vejce

Postup

Králičí stehna osolíme a opepříme, mletou papriku vetřeme do masa. Králičí stehna pak opečeme v tlakovém hrnci na sádle a másle „na barvu“, z obou stran po 3 minutách.

Orestovaná stehna následně zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme koření uložené například v čajítku nebo sáčku. Maso necháme v uzavřeném hrnci 40 minut dusit. Když je měkké, vyndáme jej a připravíme omáčku.

Do vývaru s výpekem přidáme předem udělanou tmavší jíšku z másla a mouky, a necháme provařit alespoň 15-20 minut. Nakonec přilijeme smetanu a dochutíme omáčku solí a pepřem.

Pak si připravíme knedlíky zvané kluzky. Brambory si předem nakrájíme na kousky a uvaříme. Po slití brambor přidáme do hrnce lžíci másla a rozšleháme. Brambory necháme vychladnout. Směs na budoucí knedlíky vyklopíme na vál, uděláme do brambor důlek, přisypeme solamyl a přidáme 1 vejce a sůl.

Těsto by mělo být husté jako těsto na bramborové knedlíky. Vyválíme váleček, nakrájíme na kousky. Z každého kousku vytvarujeme kuličku, kterou na dlani rozplácneme a do středu uděláme prstem důlek jen z jedné strany. Knedlíčky můžeme udělat i den předem a uložit do mrazničky, protože těsto neřídne.

Osolená voda na knedlíky musí mít teplotu maximálně 90 °C, nesmí se vařit. Knedlíky vložíme a poté, co vyplavou na hladinu, vaříme 10 minut při 90 °C.

Maria Kocjanová

Recept na králíka se smetanovou omáčkou a knedlíky zvanými „kluzky“ dělá podle receptu své maminky. Ta je zase získala od své maminky. V rodině je to velmi oblíbený recept a omáčce se prý říká „božská“.

Přivítala nás v kuchyni, kde se stůl prohýbal pod nejrůznějšími pochoutkami, ať už to bylo dlouze vařené maso se sádlem, čtyři druhy frgálů nebo i domácí salát. Bylo to prostě setkání plné jídla a radosti z vaření.

Maria Kocjanová a moderátor Patrik Rozehnal