Co má v synagoze na starosti „chazan“, začíná svátek Šavuot a Polná ožije festivalem Polin

21. květen 2023

Kdo je to „chazan“? Brzy začne svátek Šavuot. A pozveme vás na festival židovské kultury v Polné.

Co všechno má na práci chazan

Bohoslužbu v synagoze si nelze představit bez účasti chazana, neboli kantora. Stát se jím ale není vůbec jednoduché. Proč? Na to se zeptala Terezie Jirásková Ivana Kohouta, který se před nedávnem vrátil do Prahy ze studia duchovní hudby v Berlíně.

„Kantorský zpěv je žánr duchovní hudby. Vedle hudební teorie je nutné studovat i duchovní rozměr židovství a u každé skladby se zaměřit na to, z jaké doby pochází a k jakému liturgickému období přináleží,“ vysvětluje Ivan Kohout.

A proč se synagogálnímu zpěvákovi říká zrovna „chazan“? „Ten termín je hebrejského původu. On to totiž vůbec nebyl původně zpěvák. Chaza znamená něco jako dívat se, dohlížet. On to byl původně spíš takový dozorčí, který dohlížel na to, aby bohoslužby probíhaly podle místních pravidel, v souladu s náboženským právem, anebo třeba ohlašoval začátek a konec šabatu,“ dodává Ivan Kohout.

V čem jsou melodie kantorské hudby specifické? Co všechno obnáší kantorské studium? A kde všude nově získané dovednosti chazan Ivan Kohout využívá? Poslechnete si celý jeho rozhovor s Terezií Jiráskovou.

Šavuot je svátkem darování Tóry

„Slova Tóry dávají člověku světlo,“ píše se v Talmudu. I proto je tak důležité slavit svátek Šavuot, který letos začíná 25. května. Připomíná den, kdy Tóru Hospodin daroval Mojžíšovi na hoře Sinaj. O roli Tóry v židovství ve svém příspěvku hovoří Leo Pavlát.

„Svátek týdnů Šavuot je přímo spjat s předchozím svátkem Pesach. Sedm týdnů, které je dělí, mělo lid Izraele připravit na darování Boží Tóry na hoře Sinaj; východ z egyptského otroctví je tak završen událostí, kterou se svoboda fyzická propojuje se svobodou ducha,“ vysvětluje Pavlát.

Hebrejské slovo Tóra bychom mohli přeložit jako „vodítko“ či „návod“. Židé však text Pěti knih Mojžíšových „nepřijímají jen jako příkaz nejvyššího Božího zákonodárce, ale je pro ně především slovem, které je třeba pochopit a naplnit,“ říká Leo Pavlát.

A proč se hovoří dokonce o „dvou“ Tórách? Jak se projevuje úcta k Tóře? A jaký další židovský svátek souvisí s Tórou? Poslechněte si celou úvahu Leo Pavláta.

Polná ožije Polinem

Když se řekne Polná na Jihlavsku, mnohým se vybaví Hilsnerova aféra. To ale není spravedlivé. O víkendu 27. a 28. května se právě ve zdejší synagoze bude konat už 6. ročník festivalu židovské kultury Polin. V Šalomu jsme hovořili s organizátorkou festivalu a zakladatelkou a předsedkyní spolku Polin Annou Mirjam Wagnerovou.

Proč se festival židovské kultury koná zrovna v Polné, která neblaze proslula za hilsneriády? „Právě proto,“ říká Wagnerová. „Já vnímám hilsneriádu jako dosud nezhojenou jizvu na historii nejen Polné. A přestože máme v rabínském domě vynikající expozici na dané téma, má zkušenost je, že až na čestné výjimky a školy ji místní moc nenavštěvují. A nabídka židovské kultury je, domluvám se, cestou, jak expozici podpořit,“ vysvětluje Anna Mirjam Wagnerová.

V čem je letošní 6. ročník jiný než ty předešlé? A co je z letošního programu nejdůležitější? A chystá v Polné Anna Mirjam Wagnerová nějaké další akce?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio