Co udělat s ořezy masa?

Ořezy masa, kde jsou pevné úpony a šlachy, nemusíme vyhazovat, ale můžeme je použít na vývar. Pokud jsou ořezy hodně masité, použijeme je také třeba na sekanou, haši nebo se dají jednoduše orestovat. Dá se z nich udělat i polévka, například z hovězího gulášová. Z vepřového můžeme udělat výpečky.

Zbytky masa a ořezy se dají zavařit jako maso ve vlastní šťávě, s kouskem kůže na dně. Po mletí můžete ořez využít také pro přípravu domácích klobás. Případně i jako maso na přípravu rilletes - maso je dlouho a při nízkých teplotách konfitované v sádle. V žádném případě ořezy z masa nevyhazujeme, vždy udělají v kuchyni službu.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána