Diář pro židovský rok, jak hudba spojuje lidi a 45 let od vzniku Charty 77

2. leden 2022

Kupujete si stále papírové diáře? Může hudba změnit vztahy mezi lidmi? A jak vzpomíná Jiří Daníček na vznik Charty 77?

Pozor, ať se nepřihlásí žlučník

Kalendář, tak jak ho známe, je tak trochu i židovský vynález, zejména sedmidenní týden ukončený odpočinkem. Lidé, kteří chtějí mít přehled o datech důležitých židovských svátků, si obvykle musejí kupovat papírové kalendáře z ciziny. Pražské kulturně komunitní centrum JCC Prague se podílelo na přípravě diáře, který je letos nově k dispozici i v češtině. A nachystalo i samolepky se speciálními hláškami, které zábavnou formou vysvětlují židovský rok. Jeho autory jsou ředitelka centra Pavlína Šulcová a kreslíř Kakalík. Terezie Jirásková se Pavlíny Šulcové ptala na to, jak nový diář vznikl.

Jaké nálepky JCC nachystalo? A jak se liší židovský kalendář od gregoriánského? To vše v prvním příspěvku vysvětluje Pavlína Šulcová.

Zpívat znamená věřit

V posledních letech stále častěji slýcháme o tom, jak je společnost na celém světě rozdělená. A klademe si otázku, zda by se to dalo nějak změnit. S jedním nápadem přichází izraelská iniciativa s názvem Koolulam. Propojuje lidi z nejrůznějších prostředí pomocí hudby a společného zpěvu. Její étos oslovil i Lea Pavláta.

Proč iniciativa Koolulam vznikla? A jak společná představení vypadají? Poslechněte si skladbu One Day od zpěváka Matisyahua právě v provedení Koolulamu.

45 let od vzniku Charty 77

1. ledna před pětačtyřiceti lety vznikla Charta 77. Mezi její signatáře patřil i spisovatel a novinář Jiří Daníček. Ten byl zároveň také editorem židovské samizdatové edice Alef. Anna Jurečková se Jiřího Daníčka ptala, jak na tyto události dnes vzpomíná.

Jaké knihy v edici Alef vyšly? Jak se v samizdatu vydávaly? A jak Jiří Daníček vzpomíná na začátky Charty 77?

Poslechněte si celý Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio