Domácí nudle – suchý poklad do polévky

Takový domácí hovězí vývar nebo kuřecí polévka by nebyla tím pravým, kdyby po jejím dně neplavaly nudle. A když jsou to nudle domácí, je to přímo královská polévka.

Mnoho lidí dnes nudle kupuje v sáčku v obchodě nebo jsou rovnou součástí instantních polévek. Lepší jsou ty domácí, které se můžeme připravit i dopředu a pak použít, kdy je potřeba. Naučíme vás to díky skvělé moravské kuchařce Dagmar Boudové.

Dagmar Boudová

Je členkou Moravského kulinářského institutu na zámku v Napajedlích. Pomáhá její šéfce Evě Gajdošík s navracením starých rodinných receptů do života. Dagmar vaří celý život, zakládá si na tradičních postupech a odmítá používat náhražky a nové postupy. Když máslo, tak ne margarín, když pasírovat, tak hezky přes sítko a ne tyčovým mixérem. Vaří tak, jak ji to naučila maminka a babička. A ráda předává zkušenosti dál. Je to bodrá žena, která mluví specifickou češtinou, ráda se směje a jí.


Domácí nudle do polévky

Dagmar Boudová - těsto krájíme na nudle

1 vajíčko, 10 dkg polohrubé (případně hrubé) mouky

Postup:

Na vále si vytvoříme kopeček proseté mouky, uděláme v něm důlek a do něj vyklepneme 1 vajíčko. Vidličkou potom „šmrdláme“ vajíčkem do mouky, až se propojí a nakonec hněteme. Vytvoříme kompaktní těsto, které necháme minimálně ½ hodiny, lépe hodinu nebo přes noc odpočinout.

Pak se z bochánku vyválí tenký plát, tak, aby se přes něj daly přečíst noviny, a necháme ho chvíli oschnout. Pak se z plátů nakrájí tak široké pláty, jak dlouhé budeme chtít nudle a krájíme nožem tenké nudličky napříč. Můžeme si také pomoci tím, že plát svineme jako látku naplocho a překrajujeme napříč.

Vzniknou tenké a nepravidelné domácí nudle, které lehce promícháme s moukou, aby se neslepily. Proházíme je jako seno a necháme proschnout na vále. Pak je můžeme schovat do dózy a použít, kdy je potřeba nebo rovnou vařit.

Nudle vaříme zvlášť v osolené vroucí vodě. Vaří se jen jednu minutu. Vaříme je zvlášť, protože jsou obalené v té mouce, aby nám nezakalily čirý vývar.