Evropský býčí šampion Cicero je z jižních Čech, jsou mu tři roky a chovají ho bratři Farkové

V malé vesničce u Trhových Svin v jižních Čechách žijí tři bratři: František, Pavel a Martin Farkové. Všichni jsou hasiči z povolání a všichni také společně chovají na rodinné farmě plemenné býky Limousine. Jejich současné stádo čítá 200 kusů býků a krav.

Rodinná tradice je stará 400 let. K jejich statku v nedaleké Todni patří asi 20 ha půdy. Veškerý majetek jim byl za komunistického režimu odebrán a fungoval jako Jednotné zemědělské družstvo. Dědeček v něm připravoval krmné směsi pro zvířata, tatínek dodnes pracuje jako zootechnik.

Od malička tak všichni vyrůstali v zemědělství. Nejmladší Martin má na starosti ekonomiku a dotace, prostřední Pavel se stará o techniku a nejstarší František se věnuje samotným zvířatům a šlechtitelství. Především hlídá čistotu plemene a křížení jednotlivých kusů.

Plemeno Limousine

Limousine je francouzské masné plemeno. V České republice patří na třetí místo v počtu chovaných zvířat. Je to plemeno středního až většího tělesného rámce. Původně byly tyto krávy využívány k tahu a k produkci masa i mléka. Postupem času se ale jeho šlechtění zaměřilo na maso. „Jalovice se poprvé připouští zhruba ve dvou letech věku a celkem může mít postupně až 10 telat. Malý býček má při narození 30 až 60 kg, v dospělosti váží 1200 až 1300 kg. Když netrpí na nohy, může se dožít deseti a více let,“ popisuje František Farka.

Evropský šampion

Největším šampionem ve stádu bratrů Farkových je tříletý býk Cicero (nar. 14. března 2016), který už vyhrál spoustu soutěží, např. v Německu a na Zemi živitelce v Českých Budějovicích. Letos na jaře jedou do Francie. „Cicera začínáme připravovat před soutěží zhruba 5 měsíců, kdy mu dáváme speciální krmnou směs, aby nešel tzv. do tuku a měl správné osvalení. Těsně před výstavou ho např. častěji češeme. Aby se jeho srst leskla, tak ho celého myjeme šamponem. Čtrnáct dní taky trénujeme vodění na ohlávce a správný výstavní postoj,“ dodává František Farka.

Cicero je už taky desetinásobným otcem. A dalších 35 telátek očekávají letos.