Fleky s jablky. Stará receptura pro milovníky sladkého
Jde o velice starý pokrm. Velmi dobře ho doplní buď čerstvé ovoce, nebo kompoty, které jsou v poslední době opomíjené.
- 500 g suchých flíčků, nejlépe domácích
- 50 g másla
- 6 středně velkých jablek
- 2 lžíce cukru
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí nebo jader vlašských ořechů
- mletá skořice
- Na vymazání a vysypání: máslo a strouhanka
- Na posypání: moučkový cukr, mletá skořice
Těstoviny uvaříme ve slané vodě, pak je scedíme a promícháme s malým kouskem másla. Jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kousky. Na mírném ohni, podlité nepatrným množstvím vody, je rozdusíme na kaši. Vmícháme do nich rozinky, oloupané a na nudličky nakrájené mandle nebo ořechy, osladíme a ochutíme skořicí. Promícháme s uvařenými flíčky, vložíme do vymaštěného a strouhankou vysypané zapékací misky nebo pekáče a v předehřáté troubě krátce zapečeme. Před podáváním je posypeme skořicí, podle chuti pocukrujeme a pokapeme rozpuštěným máslem.
Domácí těstoviny
Z uvedených surovin vypracujeme tuhé, ale pružné těsto, z kterého vytvoříme 3 bochánky, které necháme pod fólií odpočinout asi ½ hodiny. Pak z nich vyválíme tenké placky, které necháme na čisté utěrce zaschnout. Placky během sušení obracíme a dáváme pozor, abychom je nepřesušili, to by se při krájení lámaly. Poté placky rozkrojíme a nakrájíme na pruhy široké 4–5 cm. Ostrým nožem krájíme tenké či široké nudle nebo flíčky. Nakrájené necháme oschnout. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.