Jablečné tartaletky od Dominiky Moldaschlové jsou křehké a mají chuť jak domácí štrúdl
Tartaletky jsou velmi šťavnaté! Jablka jsou uvařená jen do poloměkka a při skusu je cítit jejich hebká struktura. Pak zavane vanilka i citrón. Dobře upečené tartaletky se mají při konzumaci zlomit, a to se Dominice Moldaschlové ze Šťáhlav povedlo dokonale.
- Na 8 kusů:
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka muškátového oříšku
- kůra z ½ citronu
- 2 žloutky
- 150 g změklého másla
- Na náplň:
- 500 g jablek (5–6 středních jablek)
- 200 ml jablečného džusu
- špetka mleté skořice
- 4 hřebíčky (může být)
- 10 g másla
- ¼ sáčku vanilkového pudinku
Postup
Začneme těstem. Nejdříve smícháme sypké suroviny, pak přidáme zbytek a rukama vypracujeme těsto.
Uhnětené těsto zabalíme do igelitového sáčku a dáme v lednici odpočinout asi půl hodiny.
Mezitím si připravíme jablka. Nakrájíme je i se slupkou na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Pak je nakrájíme na kostičky o hraně jeden centimetr.
Na rozpálenou pánvi s kouskem másla podusíme nakrájená jablka do poloměkka.
Pak přilijeme jablečný džus, trochu provaříme, přidáme mletou skořici a vanilkový cukr.
Na závěr, když jsou jablka opravdu změklá, poprášíme je pudinkovým práškem, který přidáváme postupně, aby se nesrazil. Promícháme a krátce provaříme.
Z těsta si rozválíme placku vysokou maximálně 5 mm. Připravíme si tartaletky neboli malé plechové kruhové formičky s nízkým vroubkovaným okrajem jako na malé koláčky.
Z těsta vykrojíme kruh alespoň o 2 až 3 cm větší, než je dno tartaletky, aby zbylo i na stěny formičky a aby byla kam dát náplň.
Těsto potom zlehka vtlačíme do formiček. Do dna těsta v každé formičce uděláme pár vpichů hroty vidličky a nasypeme na něj fazole.
Pečeme na horkovzduch při 180 °C cca 8 až 10 minut. Když začne zlátnout okraj, tartaletky vyndáme.
Sesypeme fazole a vysvobodíme upečenou tartaletku: Prkénkem přiklopíme formičku a celé to otočíme. Odebereme formičku, překryjeme talířkem a zase celé otočíme zpátky.
Necháme zavadnout 2 až 3 minuty a plníme jablečnou směsí až do hrany tartaletky.
Můžeme ozdobit čerstvým rakytníkem, ostružinami, borůvkami, klikvou, brusinkami.
Dominika Moldaschlová
Recept je směsicí maminčiných receptů. „Když jsem byla dítě, milovala jsem štrúdl, který mamka pekla právě s nakrájenými jablky na kostičky, a taky vánoční linecké cukroví. A to miluje i můj manžel. Takže jsou to linecké tartaletky se štrúdlovou náplní od mojí mamky.“
Kromě toho jsme od paní Moldaschlové ochutnali výtečnou dýňovou polévku, cuketový tatarák a také čerstvě upečenou bábovku. Vše bylo vynikající a my děkujeme za krásné odpoledne.






