Jak Česko potírá antisemitismus, jak proměňují chasidské příběhy a Lomnice připomněla Lea Eitingera

11. prosinec 2022

Jak bojovat s antisemitismem? Může člověka proměnit vyprávění příběhů? A jak si v Lomnici u Tišnova připomněli osobnost Lea Eitingera?

Česko chystá svou strategii boje s antisemitismem

Jak bojovat s nejstarší nenávistí na světě? Tuto otázku si v závěru českého předsednictví Evropské unie položili účastnící debaty o současném antisemitismu. Tu v New Yorku zorganizoval Světový židovský kongres s tamním Českým generálním konzulátem a českou misí při OSN. Podle předsedy Světového židovského kongresu Ronalda Laudera může být Česká republika dobrým příkladem i pro ostatní země. 

O výsledcích debaty hovořila Terezie Jirásková s jejím dalším účastníkem, předsedou Federace židovských obcí v České republice Petrem Papouškem.

Jak Česko v potírání nenávisti k Židům pracuje? V čem spočívá jeho strategie? Jak podpořit židovský život? A hraje roli i postavení Izraele na mezinárodní úrovni? I na to odpovídá Petr Papoušek.

Síla chasidského vyprávění

„Lidé prosili jednoho rabiho, jehož dědeček byl Baal Šemovým žákem, ať jim vypráví nějaký příběh. Příběh, odpověděl, se má vyprávět tak, aby dokázal pomoci sám o sobě. A pokračoval: Můj dědeček byl chromý. Jednou ho prosili, aby vyprávěl něco o svém učiteli. A tak jim začal líčit, jak svatý Baal Šem při modlitbě skákal a tančil. Můj dědeček vstal a vyprávěl, a vyprávění ho strhlo natolik, že najednou začal sám skákat a tančit, aby ukázal, jak to dělal mistr. V tu chvíli se uzdravil.“

Touto historkou z pera Martina Bubera uvozuje svou novou knihu Chasidské příběhy profesor Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy Pavel Hošek. Natáčela s ním Daniela Brůhová.

Čím jsou chasidské příběhy zajímavé? A jak nás mohou oslovit i dnes? Dozvíte se přímo od autora knihy Chasidské příběhy Pavla Hoška.

110 let od narození Lea Eitingera

Jak zvládat trauma a posttraumatický stres? To je otázka, která provázela celou profesní dráhu psychiatra a zakladatele oboru viktimologie Lea Eitingera. Tento rodák z Lomnice u Tišnova by se 12. prosince dožil 110 let. Při této příležitosti se v neděli 11. prosince konala v jeho rodišti vzpomínková akce. My jsme už ve spojení s Hanou Němečkovou z brněnské židovské obce.

Čím byl Leo Eitinger výjimečný? Co všechno pořadatelé vzpomínkové akce připravili? A je Eitingerův odkaz aktuální i dnes?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio