Jak děti cvičí krav maga, kdo se může modlit na Chrámové hoře a nové dějiny českých Ž/židů

17. říjen 2021

Umíte se ubránit po izraelsku? Kdo a jak se může modlit na nejsvětějším místě Židů? A k čemu by nám bylo střední písmeno „ž“?

Být slabší není nevýhoda

Izrael vyváží nejen biotechnologie, mikročipy nebo třeba zařízení na úsporu vody, ale také bojové umění. Sebeobranný systém krav maga staví na přirozených pohybech těla a instinktivních reakcích. I proto je o něj stále větší zájem, a to nejen mezi dospělými. Anna Jurečková se přesvědčila na kurzu v Praze, že krav maga se učí i děti.

V čem jsou lekce pro děti specifické? Jak je naučit řešit krizové situace a zároveň je nevyděsit? O tom v prvním příspěvku hovoří lektorka krav maga Sára Bendová.

Modlit se, nemodlit se...

Chrámová hora v Jeruzalémě je místo, kde kdysi býval židovský chrám a dnes tam stojí mešita Al Aksá. Podle zvyklosti se v tomto prostoru smějí modlit jen muslimové. To se teď změnilo, ale jen na pár dní. Proč? O tom hovoří v dalším příspěvku Jan Fingerland.

Dějiny Ž/židů u nás

První polovina 20. století byla pro Židy na našem území obdobím turbulentních změn. Byly to vzestupy i pády, a také naléhavé otázky vlastní identity. O tom všem je kniha Dějiny Židů v českých zemích: Od Hilsnera po Slánského od izraelského historika Martina Weina . Terezie Jirásková mu zavolala do izraelské Jaffy.

Co Weina při studiu nejvíc překvapilo? Ví Češi, jak správně napsat slovo „žid“? A jaký byl podle něj Leopold Hilsner?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.