Jak poznat čerstvou rybu?

Existuje několik znaků, podle kterých lze usoudit, jestli je ryba čerstvá. Nikdy nesmí být cítit rybinou. Ryba nikdy nesmrdí, ryba voní. Voní po ozónu, po slané vodě, po moři.

Pokud chceme koupit vylkou rybu, například lososa, doporučuji se jí podívat do očí. Když jsou zakalené, propadlé do hlavy, je to první příznak toho, že něco není v pořádku.

Když odkryjeme žábry, musí být čerstvě tmavě červené. Nesmí v nich být sliz ani žádná bílá pěna.

Dále pak stačí rybu zmáčknout. Pokud po zmáčknutí zůstane ďolík, je to také špatně. Ryba se totiž po zmáčknutí musí vrátit do svého tvaru. Jinak je to další důkaz, že je ryba stará.

Čerstvou rybu poznáme i podle toho, jak jdou vytahovat kůstky. Když se nám je podaří z ryby krásně pinzetou vytahovat, lze o čerstvosti jen pochybovat. Ačkoli pro kuchaře by snadné vytahování kostí bylo lepší, tak právě čerstvost poznáme tím, že se kosti tahají špatně.

autor: Pavel Pospíšil