Jednohubky ocení labužníci, lingvisté i pořadatelé akcí

Krásné slovo jednohubky vystihuje podstatu, proč jsou malé dobroty oblíbené. Dáte je najednou do úst, čímž odpadají starosti o distingovanou konzumaci. Používá se na ně malé množství nádobí a nemusí se ohřívat. Firmy s občerstvením ostatně tvrdí, že jednohubky bývají ideální pohoštění.

Přelom roku bývá pro dodavatele občerstvení nejsilnější období. Spousta firem pořádá večírky, kam si ty bohatší nechají občerstvení dovézt. Jednohubky přitom nejsou náročné na přepravu ani servírovací prostory. „Dá se to využít všude, i tam, kde se nedají dělat klasické vařené večeře,“ vysvětluje David Beránek ze společnosti Il Catering.

Co je jednohubka?

Pod libozvučné české slovo se schovají i další, experty používané označení jako flying buffe, finger food, kanapka nebo amuse bouche. Vždy jde o miniporce, které sníte najednou bez starosti o nádobí nebo rizika, že zvolíte kombinaci, kterou posléze odložíte nedojedenou. Hmotnost jedné porce bývá kolem 30 gramů a často se servíruje ve skleničce se lžičkou, což je modernější a elegantnější pojetí tradičních jednohubek, které z domácností známe jako nakrájený rohlík s pomazánkou a uzeninou

Jednohubky často zastávají roli předkrmu

Jednohubková historie

Poprvé se jednohubky objevily ve formě malých dortíků už ve středověku. Postupně se z nich vyvinuly jednohubky masité a slané. Rozšířily se po 2. světové válce, v časech koktejlů a banketů. Díky své formě se skvěle hodí jako doplněk při setkání u vína nebo případně piva. Většinou je roznáší číšník, a tak se nikdo nebude pohoršovat nad tím, když jich sníte víc než osm.

Rozpočet občerstvení na akci

Právě s osmi kusy na strávníka většinou počítají profesionální cateringové firmy při přípravě akce. V závislosti na použitých surovinách vyjde jedna na 30 až 50 korun. Nejpopulárnější bývají jednohubky, kde převládá sladká chuť. O hořkých, kyselých nebo slaných se často naráží na osobní preference. Stále víc lidí také zná své alergie, i to může ovlivnit přípravu jednohubek. Pokud je součástí občerstvení i teplé jídlo, plní jednohubky funkci předkrmu.

Efektní jednohubky
autor: pek