Ke Spravedlivým mezi národy přibydou 3 Češi, co chystá festival Šamajim a s přívozem za Otou Pavlem

30. červenec 2023

Stát Izrael udělí titul Spravedlivý mezi národy třem volyňským Čechům. Co letos nachystali organizátoři festivalu Šamajim? A svezeme vás přívozem, kterým kdysi jezdíval spisovatel Ota Pavel.

125 českých Spravedlivých mezi národy

V židovství hraje už od biblických dob důležitou roli paměť. I proto izraelský památník Jad vašem od roku 1963 uděluje titul Spravedlivý mezi národy. Od té doby ho obdrželo na 30.000 Nežidů, kteří za holokaustu riskovali život při záchraně svých židovských spoluobčanů. A ve středu 2. srpna přibydou další tři. Izraelské velvyslanectví v Praze titul slavnostně předá in memoriam volyňským Čechům Bohuslavu, Olze a Evženii Čepkovým. Ti během druhé světové války po 10 měsíců ukrývali 5 členů židovské rodiny Gersteinových. Na příběh jejich záchrany jsme se zeptali tiskové mluvčí izraelské ambasády Petry Mohylové.

Čepkovi bydleli v Českých Ozeranech na území Volyně. „Měli tam své hospodářství, tatínek se jmenoval Bohuslav, maminka Olga a měli ještě tři dcery a jednoho syna. Velice těžká doba pro ně nastala se začátkem 2. světové války, resp. po té, co nacistické Německo napadlo Sovětský svaz a několikrát se touto oblastí přehnala fronta. V této době došlo k příběhu, o kterém mluvíme. Jednoho dne v roce 1943 někdy na jaře se najednou na jejich prahu objevila skupina 9 lidí, kteří požádali Čepkovi, zdali by se u nich nemohli ukrýt. Samozřejmě to bylo už v době, kdy jakákoli pomoc Židům znamenala okamžitou smrt pro kohokoli, kdo jim pomáhal. Přesto se pan Čepek tohoto úkolu nezalekl, naopak jim poskytl přístřeší společně s jedním dalším sedlákem z české vesnice. A vlastně tak spolu zachránili všech 9 lidí, kteří o pomoc požádali,“ přibližuje Petra Mohylová.

Jaký byl další osud Gersteinových po válce? Zúčastní se slavnostní ceremonie i potomci zachránců nebo ukrývaných Židů? A kolik nositelů titulu Spravedlivý mezi národy je z Česka? Poslechněte si celý rozhovor s Petrou Mohylovou z Velvyslanectví Státu Izrael.

Co nabídne festival Šamajim

Šamajim znamená hebrejsky nebe. Je to také název festivalu židovské kultury, který se letos už podevatenácté bude konat v Třebíči. Od prvního srpnového čtvrtku nabídne po dobu tří dnů koncerty, přednášky, komentované prohlídky i workshopy. O nejzajímavější body letošního programu se zajímala Martina Pouchlá.

Jaké výročí Třebíč letos slaví? Kdo byli „trosečníci z Evianu“? Jak si upéct bagel? Jací lidé na festival jezdí? A jaký program je nachystaný pro děti? Poslechněte si celý rozhovor Martiny Pouchlé s Václavem Prchalem z Městského kulturního střediska Třebíč.

Přívozem za Otou Pavlem

Přívoz přes Berounku v Branově na Křivoklátsku proslavil ve svých knihách spisovatel Ota Pavel, od jehož smrti letos uplynulo přesně 50 let. Pavel tu – ještě jako Otto Popper – v chalupě převozníka Proška trávil s rodinou letní prázdniny. Turisty teď přes Berounku převážejí každé léto dobrovolníci. Jedna z nich, historička z Nového Strašecí Iva Vachková, převezla i naši redaktorku Kateřinu Havránkovou.

Koho převážel převozník Prošek, známý z knih Oty Pavla? Kdo mohl přívoz provozovat? Jak se stalo, že Ota Pavel začal jezdit k Proškům na prázdniny? Jak dnes vypadá převoznický domek? A uvidíte tam exponáty starých vysavačů?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio