Králík na zelenině. Lehce voní divočinou
Takto upravený králík trochu zavoní divočinou a má nesmírně dobrou chuť. Čím pomaleji králičí maso dusíme a pečeme, tím je měkčí, křehčí. Pozor však na to, aby teplota v troubě nebyla příliš vysoká, pak by maso bylo vysušené a to nechceme.
- 1 naporcovaný králík
- 300 g kořenové zeleniny
- 1 velká cibule
- 100 g uzené slaniny
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1lžička sušeného
- 2 lžíce sádla
- 100 ml bílého vína
- vývar na podlití
- sůl
- Na zahuštění: 50 g másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
Odblaněné, dobře očištěné porce králíka prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, a naskládáme je do pekáče. Polijeme je rozpuštěným sádlem, posypeme nakrájenou cibulí a nastrouhanou zeleninou, přidáme koření a přikryté poklicí nebo fólií necháme v chladu několik hodin proležet, nejlépe přes noc. Poté podlijeme vývarem a vínem a dusíme v troubě pod poklicí asi 60 minut při 150 °C. Potom odstraníme poklici a dále pečeme asi 30 – 40 minut při teplotě 180°C.
Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme a zeleninu propasírujeme nebo ji necháme tak jak je, jen částečně rozvařenou. Změklé máslo smícháme s moukou a z této máslové hmoty utvoříme několik kuliček, vložíme je k zelenině a krátce povaříme. Máslo se rozpustí a mouka zahustí zeleninu s výpekem. Je-li potřeba naředíme vývarem a dosolíme. Do zeleniny vrátíme porce masa a již jen prohřejeme.
Podáváme s bramborovými knedlíky.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.