Milujete kuřecí řízečky? Zkuste si je udělat netradičně zapečené s houbami a smetanou

Řízky jsou snad jedním z nejoblíbenějších jídel pro děti i dospělé. Znáte někoho, kdo je nemá rád? Ať je to řízek kuřecí, nebo vepřový, s bramborovým salátem, kaší, nebo bramborami s kouskem másla či chlebem. Ale co tentokrát zkusit řízky zapéct s houbami a smetanou?

Jemný a šťavnatý, dozlatova usmažený, plněný, obalený v bramboráku nebo zapečený. Řízek si můžete dát na sto způsobů a nikdy se vám neomrzí.

Suroviny:
kuřecí maso, 400 g čerstvých hub, 2 cibule větší, 150 g uzeného bůčku, olej, sůl, koření dle chuti, smetana 33%

Postup:
Na pekáček dáme trochu oleje, poklademe na plátky nakrájenou cibulí, dále poklademe plátky uzeného bůčku, houby a na to dáme osolené a okořeněné řízky. Zalijeme smetanou, přikryjeme pekáček buď alobalem nebo druhým pekáčkem a dáme do trouby péct. Zapékáme asi 3/4 hodiny - hlídáme.
Když jsou řízky měkké, odstraníme alobal a necháme maso zrůžovět. Pokud se nám smetana vyvařila, můžeme dolívat.

Nejlepší maso na řízek je nakrájené přes vlákno, což třeba u vepřové kýty nebývá. Na vepřové řízky kupte pečeni bez kosti, fajnšmekři prorostlejší krkovičku. Luxusní jsou řízečky z panenky a italská tradice velí telecí kýtu.

Kuřecí či krůtí řízek se dělá z prsíček. Řízek by měl mít po naklepání tloušťku asi 1 centimetr, případné blanky u okrajů nařízněte, aby se při smažení nekroutil.

Kuřecí
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.