Ne každý kaštan je ten jedlý
Pochází z oblasti kolem Středozemního a Černého moře. Roste také v teplých lokalitách Jižní Moravy. Plody se sklízejí v listopadu. Každopádně si ho nesmíme plést s u nás hojně rozšířeným „kaštanem“ „jírovcem maďal“.
Největším producentem jedlých kaštanů je Itálie. Po sběru jsou kaštany máčeny v desinfekčních lázních, suší se a třídí podle velikosti.
Při kuchyňské úpravě se slupky naříznou, plody se vaří, pak se vyloupnou změklá jádra, která se dovaří doměkka a rozmělní do nádivek, dortů a dezertů. Často se konzumují pečené. Při pečení kaštanů je nutné plody propíchnout jehlou nebo naříznout.
Víte proč?
a) aby nedocházelo k jejich intenzivnímu praskání – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) aby z nich vytekla přebytečná voda – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o velký profesionální spotřebič do kuchyně, které vyrábí společnost Gastroback.
Soutěžíme do úterní půlnoci – 4. listopadu!