Místo šunkafleků zapečte těstoviny s tuňákem a brokolicí. Získáte si žaludky i srdce všech u stolu
Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť, naopak skvěle uplatníte zbylé povařené těstoviny. Vrstvit je můžete s jednoduchou rajčatovou omáčkou, bešamelem i různými druhy sýra. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit sýr.
Jídla z jednoho pekáče mají u nás velkou tradici, vždyť kdo by nemiloval už od dětství šunkafleky nebo francouzské brambory? Možností, co v pekáči zapéct, je ale mnohem víc.
Tak vyzkoušejte náš recept na zapečené těstoviny s tuňákem a brokolicí!
Suroviny:
2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (cca 150 g masa), 400 g těstovin (např. penne), 750 ml zeleninového vývaru, 500 g brokolice, 350 ml mléka, 250 ml zakysané smetany, 100 g strouhaného sýra, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 čerstvé feferonky, 80 g sušených rajčat v oleji, 1 lžíce olivového oleje, špetka, strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř
Postup:
Sušená rajčata a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Oloupaný česnek nakrájíme na co nejtenčí plátky. Feferonky očistíme a zbavíme stopky a jadérek. Tuňáka scedíme.
V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme feferonky, česnek, sušená rajčata a krátce restujeme. Poté zalijeme vývarem, mlékem a vmícháme smetanu. Dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Uvařené těstoviny dáme do vyššího pekáčku, přidáme brokolici, tuňáka a promícháme. Zalijeme omáčkou z hrnce, posypeme sýrem a dáme to trouby rozehřáté na 180° Celsia. Pečeme asi 40 minut.
Jde o ideální typ pokrmu, pokud máte nakrmit víc lidí najednou. Výhodou je krásné prolnutí chutí díky tomu, že se všechny ingredience pečou dohromady.
Oblíbeným základem pro zapečená jídla jsou těstoviny různých tvarů, které lze proložit dalšími surovinami a zapéct dokřupava.
Související
-
Těstoviny se šunkovými knedlíčky a rajčatovou omáčkou. Spojení, které nadchne všechny gurmány
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali. Kromě těstovin navíc nepotřebujete mnoho dalších surovin.
-
Co ještě vymyslet zajímavého při přípravě těstovin? Zkuste špagetová hnízda
Špagety - oblíbené jídlo našich dětí. Nejlépe s kečupem. Zkuste jim však připravit něco trochu nečekaného a jiného. Uvidíte, že jim budou špagetová hnízda i tak chutnat!
-
Těstoviny se zelím a s houbami. Netradiční spojení, které vás ale nadchne
Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.