Cuket se letos urodilo požehnaně. Nevíte, jak je všechny využít? Zkuste kuřecí placičky s cuketou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.
- 3 velké kuřecí stehenní řízky nebo prsa
- 1 středně velká cibule
- 1 malá cuketa
- 5 vajec
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- worchester
- 4 lžíce Solamylu nebo jemného kukuřičného škrobu Gustin
- sójová omáčka
- sůl
- mletý černý pepř
Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů. V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.
Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp. Protože zejména mladá cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů.
Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje.
Postup:
V misce smícháme vejce, Worchesterovou a sójovou omáčku.
Přidáme koření a sůl, vsypeme Solamyl nebo kukuřičný škrob a důkladně prošleháme metličkou. Do směsi přidáme na malé kostičky pokrájené maso, promícháme a necháme chvíli proležet v chladničce.
Pak nastrouháme nahrubo cuketu, mírně osolíme a necháme "vyplakat", poté důkladně vyždímeme a přidáme k masové směsi.
Důkladně promícháme a velkou lžící tvoříme malé placičky, které smažíme z obou stran dozlatova.
Ukládáme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
Podáváme s bramborovou kaší.
Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se i jako řízek, griluje se a vaří se též cuketová polévka.
Méně rozšířené jsou recepty na sladké moučníky, saláty či knedlíky.
Související
-
Máte tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte cuketové rizoto s pečeným kuřecím masem
Dnes sáhneme po cuketě, protože se jí na našich zahrádkách opravdu hodně urodilo. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.
-
Fazolový stroganoff s cuketou. Zeleninová pochoutka, kterou určitě ocení nejen vegetariáni
Fazole jsou z výživového hlediska velmi hodnotná potravina. Obsahují, jako většina luštěnin, vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a také vápníku a mědi.
-
Cukety jsou doslova kuchařským zázrakem! Kouzlíme v kuchyni aneb Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.