Jahodové obláčky. Fantastická variace klasických mraků
Vrcholí čas jahod a prvního letního ovoce. Na tento moučník použijeme základní těsto na řezy "mraky". Naplněné je lehounkým krémem a jahodami.
- Na těsto: 150 g ztuženého tuku
- 250 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 6 vajec
- trochu oleje na potření papíru
- Na krém: 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 250 g mascarpone
- 200 ml zakysané smetany
- 70 – 100 g moučkového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
- 500 g čerstvých jahod
- trochu jahodové marmelády
Nejprve svaříme vodu a tuk. Jakmile začne tekutina vařit a tuk je rozpuštěný, odstavíme z tepelného zdroje a ihned vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Do vzniklého tuhého těsta postupně vmícháme všechna vejce. Vzniklé řídké těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozetřeme na plechy, vyložené olejem potřenými papíry na pečení. V dobře vyhřáté troubě pečeme prvních 5 minut prudčeji, dopékáme při 160° C. Správně upečené placky mají po celém povrchu hrbolky, které připomínají obláčky.
Po vychladnutí pomažeme jednu placku krémem, poklademe očištěnými, na kousky nakrájenými jahodami a přiklopíme druhou plackou, kterou jsme na spodní straně lehce pomazali marmeládou, aby se dobře přilepila. V chladu necháme několik hodin proležet. Na závěr moučník nakrájíme a pocukrujeme.
Příprava krému: V míse našleháme mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do takto připravené hmoty lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka