Zapečené brambory vás na talíři nikdy nezklamou. Udělejte si je se sušenými rajčaty a kuřecím masem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
- 800 g brambor
- 250 g žampionů
- 50 g sušených rajčat
- 4 kuřecí prsa
- 1 hrst čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- 330 ml smetany na vaření
- 1 mozarella
- sůl
- pepř
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Postup:
Nejprve si oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Poté očistěte kuřecí prsa a nakrájejte je na menší kousky. Brambory i kuřecí prsa důkladně osolte, opepřete a nechte chvíli odpočívat. Poté vezměte kuřecí prsa, vložte je do mísy a přidejte prolisovaný česnek, nakrájená sušená rajčata, pár kapek oleje a trochu posekaného čerstvého rozmarýnu. Na závěr nakrájejte žampiony na tenké plátky.
Vezměte si pekáček a začněte vrstvit brambory, masovou směs a houby. Pak do menší misky nastrouhejte mozzarellu, přidejte smetanu a celou směs osolte, opepřete a přidejte trochu rozmarýnu. Připravené brambory poté zalijte smetanovosýrovou směsí a nechte péct pod poklopem v troubě přibližně 40 minut na 175 stupňů. Na posledních 5 minut sundejte víko od pekáčku, aby brambory krásně zezlátly.
Brambory můžete v kuchyni použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.
Dobrou chuť!
Související
-
Udělejte si plněné brambory! Na první pohled obyčejné hlízy jsou ovšem v kuchyni ceněné zlatem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory.
-
Zapékané brambory milují děti i dospělí. Udělejte si je netradičně s cuketou a nebudete litovat
Češi mají brambory děsně rádi a berou je jako samozřejmý základ spousty tradičních jídel. Jsou neuvěřitelně univerzální a je s nimi spojena spousta různých úprav.
-
Treska v pivním těstíčku a brambory s česnekem. Zdravé jídlo, které si budete chtít dát určitě znovu
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.