Treska v pivním těstíčku a brambory s česnekem. Zdravé jídlo, které si budete chtít dát určitě znovu
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Suroviny:
750 g filetů z tresky, 300 ml pšeničného piva, 280 g mouky, 2 vejce, citrónová šťáva, sůl, pepř, cukr, 500 g brambor, 4 - 6 stroužků česneku, 50 g másla, teplé mléko (podle potřeby), 100 g tvrdého sýra na strouhání, pažitka, jarní cibulka.
Postup:
Omyté a osušené filety nakrájíme na porce, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.
Pivo, mouku a žloutky rozšleháme s trochou soli, pepře a špetkou cukru dohladka.
Do jemného těstíčka opatrně vmícháme dotuha vyšlehané bílky a necháme je chvíli odpočinout.
Filety obalíme v mouce, ponoříme do těstíčka, osmažíme dozlatova a přebytek oleje necháme vsáknout do papírové utěrky.
Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme ve slané vodě, slijeme a přidáme k nim máslo, prolisovaný česnek podle chuti, přidáme pár lžic teplého mléka, polovinu strouhaného sýra, pažitku nebo bazalku.
Vymícháme a podáváme posypané zbylým sýrem a posekanou jarní cibulkou.
Pět lahodných důvodů pro tresku:
* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.
* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.
* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.
* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.
* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.
Související
-
Limetková kari treska. Spojení hned tří úžasných chutí a barev na jednom prostřeném talíři
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Její kulinářské možnosti objevili lidé už dávno.
-
Zapečená treska se zeleninou. Zdravé jídlo, které pohladí vaše chuťové pohárky a potěší také oči
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti tresky objevili lidé dávno.
-
Pět lahodných důvodů pro tresku na talíři. Připravte si ji na česneku a rajčatech
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Jjen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už dávno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.