Bramborové taštičky plněné kysaným zelím. Z obyčejného bramborového těsta vykouzlíte parádní jídlo
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Plněné bramborové taštičky vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
- 500 g brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- žloutek
- olej nebo sádlo
- 1 cibule
- 300 g kysaného zelí
- cukr
Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor. Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky.
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň:
V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opražíme ji do sklovata.
Zelí scedíme (pokud je příliš kyselé propláchneme vodou), pokrájíme a přidáme k cibuli.
Posypeme trochu cukrem a restujeme asi 10 minut.
Pak podlijeme trochou vody a dusíme na slabém plameni.
Měkké zelí necháme vychladnout.
Připravíme si těsto:
Na vál nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce a 1 žloutek a nakonec nastrouhané uvařené brambory.
Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.
Z každé části vyválíme tenký plát a pomocí větší sklenice, nebo formičky vykrájíme kolečka.
Do středu naneseme přibližně lžičku náplně, přeložíme a okraje dobře uzavřeme.
Okraje přitlačíme vidličkou.
Taštičky necháme chvíli odpočívat na vále. Dáme vařit vodu, kterou osolíme.
Taštičky vložíme pak do vařící vody a když vyplavou povaříme je zhruna 5 minut.
Na pánvi rozpálíme tuk, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a opečeme ji krásně do zlatohněda.
Uvařené taštičky dále na talíře a posypeme zlatou cibulkou.
Můžeme samozřejmě posypat i škvařenou slaninkou.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu. Klasika ještě „vylepšená“ netradičními surovinami
Škubánky jsou noky z bramborového těsta, které se v dřívějších dobách těšily velké oblibě především na venkově, a to zejména pro snadnou dostupnost surovin.
-
Bramborové šišky s opečenými meruňkami, vše přelité máslem. Oranžové ovoce, které Češi prostě milují
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Bramborové šišky s opečenými meruňkami vám určitě přijdou k chuti.
-
Za bramborové šišky s tvarohem a švestkami vás nečeká bramborová medaile, všichni si pochutnají
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Bramborové šišky s tvarohem a švestkami vám určitě přijdou k chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka