Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové je vláčná a plná ořechů a čokolády

Tahle bábovka zřejmě kdysi chutnala některému prezidentovi. Je hutná, ale vláčná a plná ořechů a čokolády. Výtečnou a velmi jedlou bábovku upekla Ludmila Šmídová z Kyjova. Vyzkoušejte ji také.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g výběrové polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g mletých lískových ořechů (mohou být vlašské nebo mix)
  • 50 g čokolády
  • špetka soli
  •  
  • Na vymazání:
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky

Postup

Do vyšší mísy nasypeme moučkový cukr, vanilkový cukr, přidáme povolené máslo, žloutky a vše utřeme do pěny.

Mouku předem promícháme s kypřicím práškem. Tuto směs po částech zašleháme do žloutkovo-máslové pěny. Vzápětí přiléváme pramínkem smetanu, kterou do směsi také zašleháme.

Do těsta zapracujeme umleté ořechy a nahrubo nastrouhanou čokoládu.

Nakonec z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který zlehka po částech zamícháme do těsta.

Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou či polohrubou moukou a naplníme tak do čtyř pětin.

Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 1 hodinu. Zda je upečeno, zkoušíme špejlí.

Ludmila Šmídová

Neuvěřitelně vitální Ludmila oslavila už 85. narozeniny. Ze stáří se raduje a na život nahlíží optimisticky. Bábovku dělá už přes deset let. Získala ji od jedné paní z jižních Čech, která k nim tehdy přijela na návštěvu a přivezla právě tuhle bábovku. Všem chutnala, tak Ludmila požádala o recept a od té doby ji přidala do svého repertoáru receptů.

Během pečení jsme ochutnali také její chutný osvěžující celerový salát a jablečnou buchtu s marmeládou.

Patrik Rozehnal a Ludmila Šmídová