Prsty byly odjakživa královský příbor. Která jídla můžeme jíst rukama?

Prsty byly odjakživa královský příbor. Která jídla můžeme jíst rukama?
„V Indii se rukama jí dodnes. I na státní večeři v Dillí, kde jsme byli s prezidentem a večeřeli v prezidentském paláci, mnozí hosté jedli rukama,“ vzpomíná Ladislav Špaček.
Ale pozor, ono to vypadá úplně jinak, než když jíme rukama my. U nás to vypadá trošku bizarně. Ale oni mají v těch rukách takovou eleganci a obratnost, že jsme jim to všichni záviděli.
Čtěte také
Jenom rukama můžeme jíst například:
- mořské plody: ústřice, neloupané krevety, mušle, slávky
- bobulovité ovoce: jahody, hroznové víno, třešně
- pečivo
- chřest
- finger food, tedy kanapky, česky jednohubky
Suché cukroví jíme rukou jen ze svého talířku, ne ze společné mísy. Neměli bychom rukama, i když nás to často svádí, jíst kuřecí stehno. Stejně tak bychom v restauraci neměli jíst rukama hamburger nebo sendvič.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.