Purim, hluboký svátek. Fredy Hirsch - ikonická postava Hagiboru, Terezína a Osvětimi. Publikace Mezi Prahou a Mikulovem.

8. březen 2020

Otevíráme informací o charakteru a významu svátku Purim. Připomeneme nadcházející Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi - Březince. Seznámíme s výpravnou publikací mezinárodního týmu „Mezi Prahou a Mikulovem. Židé v českých zemích“.

Dozvíte se, v čem je duch, smysl a význam svátku Purim. V rozhovoru Terezie Jiráskové podotýká judaista Aleš Weiss, že purim je svátek hlubší, než lidé mají tendenci jej vnímat. Je to jeden z rabínských svátků, který není zaznamenán v tóře, 5 knihách Mojžíšových - na rozdíl od jiných židovských svátků jako např. pesah, sukot, jón kipúr nebo rožhašana.

 Pondělí 9. března je v kalendáři významný den. Česká republika si připomíná židovské oběti terezínského rodinného tábora v Osvětimi v roce 1944. Svůj život s ním tragicky spojil i charismatický organizátor a vychovatel Fredy Hirsch. Měl velký talent pro práci s dětmi ať už na židovském sportovišti Hagibor či později v Terezíně, a dokonce v Osvětimi - Březince. Podrobnosti o životě tohoto muže komentuje Leo Pavlát.

 V magazínu Šalom alejchem představíme novou knihu, za níž stojí mezinárodní tým vedený Kateřinou Čapkovou z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Rozsáhlá publikace nese název "Mezi Prahou a Mikulovem. Židé v českých zemích". Zabývá se kontakty židovského obyvatelstva s nežidovskými sousedy, ale nabízí také pohled do venkovských oblastí a napříč hranicemi jednotlivých regionů. Kniha zatím vyšla v němčině, ale připravuje se i její české, anglické a hebrejské vydání. Podrobnosti bude mít Jana Šustová.

Chybět nebudou ani aktuality z židovského světa. Informujeme o jmenování nového ředitele Muzea dějin polských Židů, o projektu "Setkej se s Židem", který organizuje Ústřední rada Židů v Německu, a nakonec se dozvíte, kolik lidí v evropských zemích věří, že světu vládne tajná židovská klika.

 I tentokrát zazní v magazínu Šalom alejchem tóny typických židovských písní a skladeb.

Provázet vás bude Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio